UNT har tidigare rapporterat att länsstyrelsen försöker tvinga Knivsta kommun att ordna med allmän avloppsrening i Västersjö som ligger intill Mälaren nedanför Vassunda.
– Men det är inte säkert att det finns något behov av avloppsrening där längre och då är det fel att lägga kommunens resurser i just det området, tycker kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M).
Länsstyrelsen fick nyligen rätt i statens VA-nämnd och nu överklagar kommunen till den sista instansen som är Miljööverdomstolen. Eftersom domen blir den första i sitt slag kommer den att bli vägledande i många andra liknande fall. Därför får Knivsta kommun hjälp av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, med den juridiska processen.
Tidigare fanns e-colibakterier i dricksvattnet hos några av hushållen i Västersjö. Bakterierna tros ha kommit från dåliga privata avlopp i området. I väntan på att något skulle göras åt avloppssituationen i området gick 18 av de 33 fastighetsägarna ihop och byggde ett gemensamt reningsverk. Kostnaden blev 140000 kronor per hushåll.
– Problemet i Västersjö är också att alla inte vill ansluta sig till ett reningsverk. I värsta fall kan VA-nämndens beslut leda till stora kostnader för dem som inte valde att ansluta sig till det första reningsverket, säger Göran Nilsson.
Enligt tidigare uppgifter till UNT så är den billigaste kommunala lösningen att via en sjöledning ansluta sig till Skoklosters reningsanläggning i Håbo kommun. Siffror på drygt 300000 kronor per hushåll har nämnts. Knivsta kommuns resonemang handlar också om att det privata reningsverket har gjort att alla i området nu har tjänligt vatten och att det därför i dag inte finns något behov av ytterligare en va-anläggning.
Länsstyrelsen och Statens VA-nämnd anser å sin sida att det är en mycket osäker situation med vissa brunnar som har dricksvatten med anmärkning och att det är områdets förutsättningar som ligger till grund för kommunens ansvar, inte den aktuella situationen i området.
”Alltför sällan övervägs billigare, lokala lösningar i kommunal regi. VA-frågorna hamnar därför ofta i knäet på de boende i området”, skriver VA-nämnden bland annat i sitt beslut.
Statens VA-nämnds beslut innebär att kommunens avloppsrening ska vara färdig om två år istället för om ett år. Men Knivsta kommun överklagar även på den punkten.
– Vi vill först anlägga reningsanläggningar på de platser i kommunen där de gör störst nytta. Men om vi inte vinner målet så måste vi få tid på oss att genomföra en helhetslösning för Västersjö. Vi behöver tre år på oss i sådana fall, säger Göran Nilsson.