Vattenproblem kan störa utbyggnad i Lagga

Utbyggnadsplanerna i Lagga kyrkby går vidare. Och intresset bland de närboende är stort. Vid ett första möte som kommunen hade kallat till kom mycket folk.

Knivsta2010-11-05 09:53

Oron för vad som ska byggas i den kulturhistoriskt belägna byn, med närhet till Långhundraleden, blandas med intresse för att bygga och för att få hit fler barnfamiljer. Boo Östberg är ordförande för byggnadsnämnden och en av dem som kommer att fatta beslutet om den fortsatta utvecklingen i Lagga.

Vad säger ni till dem som är oroliga?
– Det finns redan områdesbestämmelser som talar om vilka viktiga värden som finns i området. Dessa och många andra aspekter kommer att vägas in i de utredningar som nu har påbörjats. Det handlar om allt i från kultur- och naturvärden till VA- och vägfrågor. Alla som berörs av planerna kommer att få möjlighet att lämna sina synpunkter och vi kommer att redogöra skriftligt hur vi bemöter varje synpunkt, säger Boo Östberg."

Utbyggnadsplanerna handlar om att en privatperson har visat intresse för att bygga cirka 15 villor, seniorboenden och en förskola i byn. Samtidigt vill Svenska kyrkan stycka Lagga prästgård i tre fastigheter.
Två argument som talar för en utbyggnad av byn handlar om att skolan behöver fler barn i framtiden och att markägarna vill kunna använda sin mark. Motståndarna är bland annat oroliga för att den kulturhistoriska miljön och landskapsbilden ska försämras.
– Vårt uppdrag är att väga samman de olika intressena och ta reda på hur helhetsbilden ser ut, säger Boo Östberg.

Intresset för att bosätta sig på landsbygden i Knivsta är stort tack vare närheten till Arlanda, Uppsala och Stockholm. Att sälja nya hus här brukar vara lätt.
Vad det gäller vatten och avlopp så finns ett reningsverk som räcker till ytterligare 25 fastigheter.
– Fast reningen är inte den stora frågan här. Problemet är tillgången på vatten. Den frågan får vi också undersöka och väga in inför beslutet, säger Boo Östberg.
Men beslutet kan dröja enligt honom.
– Vi kommer att gå grundligt tillväga. Det första mötet handlade om att informera om hur hela processen går till. Redan nu går det att börja lämna synpunkter, sedan följer minst tre tillfällen att yttra sig plus flera öppna möten, säger Boo Östberg.
Första riktiga samrådsmötet blir någon gång före sommaren. Tills spaden sitter i marken tar det minst två år.

Är det här ärendet krångligt, med tanke på närheten till många fornlämningar?
– Nej, det spelar inte så stor roll var i Knivsta det ska byggas. Eftersom människor har tyckt om att bo här sedan lång tid tillbaka så finns det nästan alltid höga kulturvärden att ta hänsyn till, säger Boo Östberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om