Vattentornet i Knivsta sålt

Nu är vattentornet i Knivsta sålt. Det blir Knivsta stadsnät som kommer att använda den 25 meter höga byggnaden. Bland annat ska de sända internet via radio härifrån.

Olle Löfqvist och Jonas Lind från Knivsta stadsnät vill nå alla kommundelar med internetuppkopplingar genom radiosändningar från vattentornet. Till höger mäklaren Stefan Helander.

Olle Löfqvist och Jonas Lind från Knivsta stadsnät vill nå alla kommundelar med internetuppkopplingar genom radiosändningar från vattentornet. Till höger mäklaren Stefan Helander.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2010-01-28 17:38
Knivstas vattentorn byggdes 1950 och har stått tomt ända sedan 1967. En privatperson köpte tornet för några år sedan. Han sökte byggnadslov för att inreda en vacker bostad åt sin familj, men av olika anledningar blev planerna inte av.
Nu har vattentornet sålts för 400 000 kronor, vilket var en rejäl nedgång från utgångspriset som sattes till 1,6 miljoner kronor. Men då fick också säljaren en del andra tjänster på köpet från Knivsta stadsnät.
- Det fanns 26 seriösa intressenter, varav många hade mycket bra idéer. Bland annat fanns planer på ett spa, ett äventyrscentrum med klättervägg på utsidan, ett hotell, ett flerbostadshus, kontor, en musikstudio med mera. Men problemet var att det bara finns bygglov för ett enfamiljshus, säger Stefan Helander, fastighetsmäklare vid Husman Hagberg i Knivsta.

Grannarna är mycket måna om att den 700 kvadratmeter stora tomten inte bebyggs med något som inte passar i området och nyfikenheten är nu stor på de nya ägarna. Vid vårt besök vid tornet passade en granne på att komma ut och fråga hur det nu ska bli med tornet.
Olle Löfqvist, säljare på Knivsta stadsnät och Jonas Lind, teknikansvarig, förklarar att de är mycket måna om att deras verksamhet inte ska krocka med grannarnas eller kommunens önskemål.
- Vi kommer ganska snart att söka bygglov för att renovera fasaden. Kanske man kan klä in byggnaden så att den blir som ett vanligt torn. Vi ska diskutera med kommunen om hur det ska se ut och kanske kan tornet till och med bli något av ett riktmärke, ett ansikte utåt för kommunen, funderar Olle Löfqvist.

Vattentornet syns från alla håll och från den stora terrassen på toppen ser man ända in till Uppsala en solig sommardag. Den här dagen blåser det småkallt på toppen, men utsikten är ändå betagande. På terrassen finns i dag några mobiltelemaster.
Inne i tornet leder en lång och smal spiraltrappa upp till de två våningarna som är på 70 kvadrat vardera.
- Caligo AB som vi samarbetar med, har köpt vattentornet i kommersiellt syfte. Här på toppen vet vi att det går att sända internet till alla kommunens områden via radio. Nu har det sättet blivit snabbare och billigare än tidigare så vi tror på att satsa på den tekniken, säger Olle Löfqvist och Jonas Lind som också funderar på att bygga en datorhall i tornet.
- Men det blir nog inte än på flera år, eftersom byggnaden saknar hiss, säger Jonas Lind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om