"Vi tänker aldrig flytta från Knivsta"
De flyktingar och invandrare som går på kommunens SFI-undervisning är nöjda. Här har läraren arbetat fram en egen arbetsmetod.
Orachorn Fransson, Stina Wikner och Milly Carlsson på SFI i Knivsta.
Foto: Maria Lindblom
- Så här är det inte en vanlig dag på SFI. Då sitter vi och pluggar svenska, men att vi snabbt fick färg från kommunen när vi föreslog att vi kunde måla om här är ganska typiskt för hur det fungerar i Knivsta, säger läraren Stina Wikner.
Enligt eleverna kan just Stina Wikners undervisning vara en anledning till att integrationen fungerar så bra i Knivsta. Flera elever har vänner som läser på SFI i andra kommuner och där tycker de att undervisningen inte är lika bra.
Bakgrunden till de positiva omdömena är att Stina Wikner har arbetat fram ett eget studiematerial, som även många andra kommuner har tagit del av och börjat använda.
- Här kan man studera mycket om man vill och jag behövde inte göra om sådant som jag redan hade lärt mig på flyktingförläggningen. Andra därifrån har fått börja om från början och har tröttnat på att plugga, säger Ali Mohammed från Irak, som har bott i Knivsta sedan i september.
Han tycker att det är bra att man kan studera på sin egen nivå.
- Följer man en bok så måste alla förstå allt samtidigt. Oftast måste man som lärare följa dem som är medelbra och då tröttnar både de som inte förstår och de som ligger före, säger Stina Wikner om fördelarna med att ha olika häften för olika elever.
Genom att undervisningen är individualiserad kan Knivsta kommun också ta in nya elever när som helst på året de kommer. Många av Knivstas flyktingar vet inte vad väntetider betyder, de har fått börja på SFI nästan samma dag som de har kommit till kommunen.
Efter att väggarna i mellanstadiebyggnaden är målade, tar eleverna en lunchpaus med mackor och fika. Stämningen är fortfarande mycket positiv och någon passivitet går inte att upptäcka. Alla försöker prata svenska med varandra, trots att flera kommer från samma land.
De unga kvinnorna Milly Carlsson, från Kenya, och Orahorn Fransson, från Thailand, stortrivs i Knivsta.
- Vi tänker aldrig flytta från Knivsta! Alla är vänliga mot oss och lärarna på SFI är toppen. Det är också bra att få träffa andra som kommit till Sverige. Jag hade inte trivts med att sitta hemma om dagarna, säger Milly Carlsson.
Flexibiliteten är en annan sak som skiljer sig från kommun till kommun. Under besöket på SFI i Knivsta kommer en före detta elev på besök. Hon har fått jobb och har därför hoppat av svenskundervisningen ett tag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!