Det anser flera politiker i Knivsta kommun. De befarar att SJ på sikt kan sluta stanna i Knivsta och Märsta eller lägga ner trafiken på sträckan Uppsala-Knivsta-Märsta-Stockholm. Bakgrunden är att SJ sedan pendeltåget infördes 2012 har mist så många resenärer att sträckan inte är lönsam för SJ längre. Det beror bland annat på den stora skillnaden i biljettpriserna.
– Samtidigt planerar landstingets kollektivtrafiknämnd att genom subventioner ytterligare sänka priserna på SL/UL-tåget. Jag tycker att landstinget, oavsett vilket företag som kör tågen på sträckan, borde säkerställa att likartade konkurrensvillkor gäller, säger Klas Bergström (M), kommunalråd i Knivsta.
Men Bertil Kinnunen (S), ordförande i landstingets kollektivtrafiknämnd, tror inte på den idén.
– Nej, att subventionera SJ-trafiken låter sig inte riktigt göras. Vi fattar beslut utifrån en trafikförsörjningsplan. Vi kan inte subventionera en enskild aktör som verkar på den kommersiella marknaden, även om SJ-trafiken är ett viktigt komplement till kollektivtrafiken i vårt län, säger Bertil Kinnunen.
Han håller inte med Klas Bergström om att man kan kalla det en snedvridning av konkurrensen.
– Det handlar om olika trafikslag som har olika uppdrag. Vi kan inte göra något från landstingets sida.
Kan ni inte göra något för att säkra att SJ fortsätter att stanna i Knivsta även efter 2016?
– Jag hoppas på ett breddat samhällsuppdrag till SJ från regeringen. Uppdraget och vinstkraven förnyas varje år så jag hoppas på att något kan ske inför 2016.
Lennart Lundberg (Knivsta.nu), Knivsta kommuns kontaktperson i kollektivtrafikfrågor, säger så här.
– Jag tror att landstinget skulle kunna subventionera även SJ:s trafik. Jag tror inte att något sådant har prövats rättsligt tidigare. I andra delar av landet finns samhällsstöd på tåg- och flygsträckor som ses som viktiga för att infrastrukturen ska fungera.
Klas Bergström och de övriga tre borgerliga partierna i alliansen i Knivsta håller med.
– Det är naturligtvis fullt möjligt att subventionera SJ. Landstinget bestämmer hur de upphandlar trafiken så länge upphandlingarna gynnar kollektivtrafiken i länet. Det företag som kör pendeltåget i dag subventioneras ju av landstinget.
Han menar att konkurrensen mellan SJ och UL/SL har blivit ett akut problem efter att man började köra trafik över länsgränserna.
– Det är bra pendeltågstrafiken går över länsgränsen, samtidigt ställer det krav på förnyade diskussioner kring SJ:s konkurrenssituation, säger Klas Bergström.
Han tror att SJ annars till slut blir tvingade att lägga ner sin trafik, även om det inte sker nästa år. I sådana fall finns landstingen redo att starta egen regional tågtrafik.
– Men det är en krångligare väg att gå. Dessutom måste alla aktörer behandlas på ett schysst sätt. Vi på kommunen får exempelvis inte subventionera kommunens gym så att någon annan aktör drabbas. Då borde landstinget inte heller kunna subventionera ett tågföretag och inte det andra, säger Klas Bergström.