Det var i september som företaget lämnade in en anmälan till kommunen om att de vill ändra i sin efterbehandling av torvtäkten. Området ligger i skogen bakom Skanskas arbetsområde nära väg 77, strax utanför Knivsta.
Den föreslagna ändringen handlar om att anlägga en kulle, som en liten konstgjord bergstopp på platsen. Ett syfte är att kunna ta emot schaktmassor från de många byggen som just nu pågår i regionen.
– Samtidigt ser vi att det skulle gå att skapa något bra av massorna här. Vi tänker på samhällsnyttan när vi jobbar och även på vad som ska hända på lång sikt i området, säger Stefan Smeds på Skanska.
Skanska anser att friluftslivet här kan bli rikare i framtiden, att det exempelvis skulle gå att utnyttja det nya berget som slalom- och pulkbacke vintertid, samt för mountainbike sommartid.
– Även Svenska Olympiska kommittén och Svenska Mountainbikeförbundet är positiva till idén, säger Stefan Smeds.
Men nu är det osäkert om det blir någon skidtopp med knapplift i Olunda. Bygg- och miljönämnden sa på sitt senaste sammanträde att Skanskas ansökan handlar mer om att starta en deponi, än om att ändra i efterbehandlingen av torvtäkten.
Man hänvisar till att det i länsstyrelsens villkor för efterbehandling står att marknivån efter torvutvinning ska återställas, genom att torven ersätts med schaktmassor.
– I efterbehandlingen är inte tanken att man ska höja marknivån som de nu tänkt göra, säger Peter Sydstrand, miljöhandläggare på Knivsta kommun.
Kommunens bedömning är därför att Skanska ska söka tillstånd hos länsstyrelsen för en ny deponi om de vill genomföra planerna. I bygg och miljönämndens beslut står att endast fyra procent av torven har brutits och att det vore slöseri med naturresurser att täcka över torvtäkten. Man pekar också på att införsel av 1 300 000 ton schaktmassor är en större miljöförändring som måste undersökas mer, bland annat vad det gäller vilka effekter verksamheten får på grundvattenförhållandena.
– Att vi ska täcka över torvtäkten, innan vi har brutit ut torven, är ett missförstånd. Torven kommer att brytas klart, innan vi går vidare med efterbehandlingen, säger Stefan Smeds.
Lägger ni ner planerna nu eller kommer ni söka tillstånd för en deponi i stället hos länsstyrelsen?
– Vi har inte fått det formella beskedet från kommunen än. Därför har vi inte tagit ställning till än hur vi ska göra, säger Stefan Smeds.