Men nu har ett arbete startat för att stärka demokratin för unga i Knivsta.
Vi träffas på en bänk utanför kommunhuset en solig hösteftermiddag. Det var just här, i det rödrappade kommunhuset, som 16- och 17-åringarna Thea Ahlgren, Mathilda Sandberg och Eric Pringle lärde känna varandra i somras.
De hade sökt och fått sommarjobb som unga kommunutvecklare. Resultatet blev en broschyr som nu har tryckts upp och delats ut till Knivsta kommuns politiker och tjänstemän.
– Första tiden fick vi träffa folk och fick information om hur kommunen fungerar. Det var faktiskt jätteintressant och vi lärde oss mycket. Exempelvis vet vi nu vart man ska vända sig om man vill föreslå något, säger Thea Ahlgren.
Andra delen av sommarjobbet handlade om att utifrån de mål och visioner som Knivsta kommun beslutat om, utifrån egna erfarenheter och utifrån landstingets befolkningsundersökning Liv och hälsa 2013 ta fram utvecklingsområden. Alla förslag skulle syfta till att göra Knivsta kommun till en bättre plats för unga att bo och leva på.
Bakom satsningen står Knivsta kommuns fritid-, kultur- och demokratinämnd.
– Vi ville öka ungdomars inflytande och det här var ett sätt som vi tyckte verkade värt att testa, säger nämndens ordförande Britta Lästh (Knivsta.nu) som är nöjd med resultatet.
Enligt Mathilda Sandberg, Thea Ahlgren och Eric Pringle finns det många bra idéer hos ungdomar i Knivsta.
– Problemet är bara att de inte tas tillvara. Det vill vi ändra på och det var därför jag sökte jobbet, säger Mathilda Sandberg.
Bland annat föreslår de tre före detta kommunutvecklarna att det anläggs parker i Knivsta, att en ungdomsstyrelse bildas och att kommunen ska försöka få ut information till Knivstas ungdomar på andra sätt än i dag.
Ett viktigt område som de tycker glöms bort av många vuxna, både i Knivsta och i andra kommuner, är förebyggande åtgärder kring ungdomars psykiska hälsa.
Nedstämdhet och stress är enligt landstingets mätningar numera vanligt hos både pojkar och flickor i Knivsta. Hela 62 procent av flickorna i årskurs nio i Knivsta har ofta eller ibland känt sig nedstämda.
De tre ungdomarna är övertygade om att stress ligger bakom en stor del av ökningen och att det även kan vara förklaringen till försämrade skolresultat i stora delar av landet.
– Folk förstår inte hur allvarligt och stort det här problemet är. Numera finns det elever som redan i sexan blir superstressade för sina betyg, säger Thea Ahlgren.
De tre ungdomarna anser därför att skolorna i Knivsta behöver ge eleverna verktyg och mer kunskap kring studieteknik, stresshantering och nedstämdhet. Exempelvis föreslår de att professionella föreläsare kommer till skolorna, bättre öppettider hos skolsköterskorna och att en KBT-psykolog ska finnas tillgänglig för Knivstas skolor, istället för kuratorer.
De tror att problemet också ligger i att många i dag mäter sig själv i prestationer, istället för att känna sitt värde som person. Samtidigt finns en viss självkritik i att många unga mår dåligt i dag.
– Det är vanligt att folk inte säger något om att de mår dåligt eftersom de är rädda att ses som en svag person av sina kompisar. Det gör att de känner skuld och mår ännu sämre. Därför krävs också ett arbete med att sprida förståelse och kunskap för att bryta tabun kring psykisk ohälsa, säger Eric Pringle och Mathilda Sandberg.
När det gäller mobbning har de också en hel del tankar om hur skolorna borde hantera problemet.
– Man bör avskaffa kamratstödjare eftersom de ger en skev fördelning av ansvar som unga inte bör behöva bära, säger Thea Ahlberg.
En annan viktig fråga tycker de är återkoppling.
– En bra återkoppling med information om resultat efter enkäter, eller svar om elevrådsförslag med mera skulle höja intresset för att vara med och lämna förslag och ge mer säkra resultat i alla enkäter som man måste svara på i grundskolan, säger de och ger ett exempel från Alsike skola.
Där ville en skolklass att en liten linbana skulle renoveras så att den gick att använda igen. Klassen föreslog samma sak varje år ända upp till årskurs nio, utan att ens få ett svar på sitt förslag.
– Kanske var det så att förslaget aldrig nådde rätt person i kommunen, säger Mathilda Sandberg.
Andra förslag från de unga kommunutvecklarna handlar om mötesplatser för ungdomar och att kommunen borde förändra sin marknadsföring om de vill få ut information till fler unga.
– De flesta åker härifrån när de vill träffas eller göra något. Men ibland orkar man inte åka. Det skulle vara bättre om det fanns parker eller kaféer här i Knivsta i stället, säger Eric Pringle.
Han och de andra tror att det även skulle vara bra att samla all ungdomsinformation på en flik på kommunens websida eller på ett speciellt ställe på Facebook. Andra förslag är att sätta upp en anslagstavla vid stationen eller skapa ungdomsaffischer.
Gruppens sista förslag handlar om en ungdomsstyrelse.
– Eftersom kommunen upplever att de har svårt att få kontakt med ungdomar och vi upplever att förslag från elevråden aldrig går igenom så är vårt förslag att en ungdomsstyrelse bildas. Den skulle främja kommunikationen mellan Knivsta kommun och Knivstas ungdomar, säger de.
Knivstas kommunalråd Klas Bergström (M) är imponerad av de unga kommunutvecklarnas arbete under sommaren, men kan inte lova något än.
– Förslagen är bra och jag tror att alla partier håller med om att exempelvis skolhälsovården behöver stärkas. Att starta en ungdomsstyrelse är också vettigt. Nu återstår att se vad kommunen har för resurser till olika satsningar i nästa budget, säger Klas Bergström.
Stina Desroses har tillsammans med Runa Krehla varit handledare åt de tre första kommunutvecklarna.
– Vi är jättenöjda med deras arbete. Och vi vill gärna ge sådana här sommarjobb åt några nya ungdomar nästa år om det finns pengar. Att få in ungdomarnas perspektiv är även en stor hjälp för kommunen, säger Stina Desroses.