Vill ha bort Mälarens reningsverk

På sikt vill dricksvattenproducenten Norrvatten ha bort alla avloppsutsläpp i anslutning till Mälaren. Flera uppländska kommuner släpper i dag ut renat avloppsvatten i sjön.

Foto: Hans E Ericson

Knivsta2014-11-12 08:15

Kommunalförbundet Norrvatten ger sig nu in i debatten kring Knivsta kommuns planer på att bygga ut sin avloppsrening när kommunen växer.

Kommunen har flera alternativ till framtida avloppsrening som de lokala politikerna ska ta ställning till framöver. Två av dessa handlar om att bygga ett nytt reningsverk eller att bygga ut det befintliga.
– Vad Knivsta kommun gör för val är inte vår sak, men vi vill uppmärksamma Knivstapolitikerna på att nu när de kan välja väg också ta med aspekten om att minska utsläppen så mycket som möjligt till Mälaren, säger Johanna Lindgren, vd på Norrvatten.

Mälaren är dricksvattentäkt åt cirka två miljoner människor, bland annat åt Knivstaborna. Dessutom är sjön en mycket uppskattad plats för bad, fiske och båtliv.
I dag finns Knivsta, Uppsala, Enköping och Håbo bland de kommuner som släpper ut så kallat renat avloppsvatten i vattendrag som leder till Mälaren.

– Även renat avloppsvatten kan innehålla miljö- och hälsostörande ämnen, samt sjukdomsframkallande mikroorganismer, vilka utgör ett allvarligt hot mot Mälaren, säger Johanna Lindgren som även framhåller att klimatförändringen förstärker denna hotbild då extremregn, som successivt väntas öka i frekvens, kan medföra ökad risk för översvämning, så kallad breddning, av orenat avloppsvatten till sjön.
– Vår reningsprocess ger ett bra skydd mot mikroorganismer, medan miljö- och hälsostörande ämnen är svårare att avskilja. Halterna av dessa ämnen i råvattnet ligger idag på en mycket låg nivå, men skulle givetvis öka om mängden avloppsvatten i sjön ökar, säger Johanna Lindgren.

Norrvatten menar därför att det är nödvändigt att minimera alla föroreningsutsläpp till Mälaren och på sikt helst få dem att upphöra helt.
Roslagsvattens företrädare, som sköter vatten- och avloppsproduktionen åt Knivsta kommun, har tidigare sagt att det finns tre alternativ till framtida avloppsrening i Knivsta. Det tredje alternativet är att ansluta sig till den långa avloppstunnel som i dag pumpar avloppsavfallet från Sigtuna ända till Käppalaverket på Lidingö. Men flera Knivstapolitiker är tveksamma till den idén. Bland annat eftersom de tror mer på lokala småskaliga lösningar, både ur ett miljöperspektiv, men också ur ett sårbarhetsperspektiv.

Johanna Lindgren tror däremot att det bästa är att så många kommuner som möjligt för ut sitt avloppsvatten till Östersjön, som inte är en dricksvattentäkt.
– Kommuner som Västerås, som ligger längre in i Mälaren, har svårare att göra ett val, eftersom de har så långt till havet, men Knivsta har nu möjlighet att välja, säger Johanna Lindgren.

Är det inte ännu bättre om Knivsta tar hand om sitt avfall lokalt?
– Jo, det är bra med småskalighet, men det krävs också stora resurser. Avloppet består bara till en halv procent av slam som kan läggas ut på åkrarna, resten är vatten som måste släppas någonstans.

Men ny teknik i toaletter kan väl minska avfallet?
– Jo, det går, men det är mycket dyrt att införa, säger Johanna Lindgren.

Hon hoppas att Knivsta inte ska nappa på något av alternativen som innebär att ett reningsverk blir kvar vid Knivstaån, som i sin tur har sitt utlopp i Mälaren.
– För ju mer som släpps ut i Mälaren, desto mer måste vi rena dricksvattnet. I framtiden kommer det förmodligen även att bli strängare krav på kommunernas avloppsutsläpp och på sikt hoppas vi att alla avloppsreningsverk kring Mälaren försvinner, säger Johanna Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om