Klas Bergström (M):
– Att bara utveckla Knivsta nu och Alsike sedan är inte att ta ansvar för ungdomarnas fritid i hela kommunen. CIK förverkligas när kommunen växer, men nu bygger vi sport- och ishall. Om vi skulle bygga allt nästa år sätter vi hela kommunens ekonomi på spel och riskerar våra möjligheter att fortsätta att utveckla Sveriges bästa skola.
Claes Litsner (S):
– Vi är för ett allaktivitetshus nära stationen, nära skolor och med goda kollektiva förbindelser. Vi tror att CIK kommer bli en mötesplats för Knivstas invånare, vare sig de spelar innebandy, simmar, åker skridskor eller sjunger i kör. Barn och vuxna i Knivsta växer av ett rikt fritidsliv. Vi vill dock att byggtakten ska avgöras av kommunens ekonomi. I den takt Knivsta växer bör också CIK byggas ut.
Anders Eskhult (C):
– CIK står för centraliserad idrott och kultur, ett tänkande som riskerar att tränga undan allmänkultur och breddidrott. Vi i C står för nära kultur och fritid, sporthallar och fritidsanläggningar som samutnyttjas av skolor och föreningsliv, spritt i hela kommunen och där människor bor. CIK-projektet är orimligt dyrt och ryms inte i Knivstas budget. Men vi stöder en stor sporthall och en enkel ishall vid Hälsohuset.
Björn-Owe Björk (KD) :
– Nej, inte i dess nuvarande form. Vi vill istället snabbt bygga en till sporthall vid Hälsohuset. Anledningen är kostnaden. Bygger man hela CIK nu kommer man antingen få göra stora neddragningar i kärnverksamhet som förskolan eller höja skatten för ett medelinkomsthushåll i Knivsta med ungefär 6000 kr per år. Vi satsar hellre pengar på att minska grupperna i förskolan.
Lennart Lundberg (Knivsta.nu):
– Ja, vi vill bygga hela anläggningen så fort som möjligt. Det blir den mest ekonomiskt ansvarsfulla lösningen på lång sikt. Vi vet att det finns ett starkt stöd för att bygga hela Allaktivitetshuset bland invånarna i Knivsta kommun. Utan kulturdelar så är det inget Allaktivitetshus. Vi ser inte detta som en kostnad utan som en investering i invånarnas hälsa.
Anne-Marie Morhed (FP):
– FP har varmt förespråkat att påbörja en första etapp under kommande budgetår så att kommunen får en konstfryst isbana och ytterligare en sporthall. Det får bli en prioriteringsfråga om det finns resurser att fortsätta bygga ut nästa etapp. Det finns många behov i hela kommunen som måste vägas in innan projektet CIK kan fortsätta.
Christer Johansson (V):
– Ja, vi vill snabbt efter att etapp 1, som byggs 2015, fortsätta med nästa etapp. Kulturskolan har vuxit ur sina lokaler, Knivsta Judoklubb och andra föreningar är värda att kunna ta emot fler medlemmar och alla som vill lära sig att simma, dansa och åka skridsko ska kunna göra det. Ett allaktivitetshus med gångavstånd till fyra skolor och nära stationen är en viktig investering i kommunen.
Kerstin Umegård (MP) :
– Vi är väl medvetna om underskottet på lokaler för idrott och kultur. Mest akut är behovet av en fullstor sporthall. Vi står bakom att planera för ett fullskaligt CIK men vill ha handlingsberedskap om det uppstår situationer då det är mer fördelaktigt att i stället iordningsställa lokaler på andra platser än att bygga fler etapper av CIK än en sporthall och ishall.
Pavel Gamov/Augustus Jackson (SD):
– Vi säger nej till arenabygget. Idrottslivet måste ha rimliga prioriteringar och småskalighet. Vi vill satsa bredare på idrotten, bland annat på Hälsohuset samt genom att bygga en utomhusrink och stödja ungdomsidrotten mer.