Villor blev flerfamiljshus

Knivsta kommun har mot en fastighetsägares vilja föreslagit att två flerbostadshus ska byggas på familjens tomt i Nor.

Knivsta2014-12-30 13:34

Det var när tre fastighetsägare i området kring Furulund bad om att få stycka upp sina tomter och bygga fler villor som kommunen startade ett arbete med en ny detaljplan för området.

– Först var inriktningen att 20 nya fastigheter skulle bildas. Men under arbetets gång ändrade kommunen inriktningen, utan att vi fick reda på det, säger Lars Sundin, en av de boende i området.

På en fastighet minskades antalet tomter och i stället för att tillåta fem villor så fanns plötsligt ett förslag om att bygga två flerfamiljshus i 2–3 våningar. De berörda fastighetsägarna ställer sig frågande till hur kommunen kan föreslå flerbostadshus, utan att ha kommit överens med fastighetsägaren. Det senaste är dock att kommunen ändrat sitt förslag, men den berörda fastighetsägaren säger att de inte har fått något skriftligt besked om vad det nya förslaget för deras tomt går ut på. De vet inte om det kommer bli tillåtet att bygga parhus, radhus eller villor på deras tomt.

Boende i Nor tycker att kommunens tjänstemän har för lite dialog med dem som berörs av kommunens planer.

– De som arbetar med planer måste inse att det som för dem upplevs som detaljer, kan för boende i ett område få stora konsekvenser, säger Lars Sundin.

Han nämner även tidigare förslag i Nor där fastighetsägare varit nära att råka illa ut.

– Kanske är det på grund av tjänstemännens agerande som människor blir mer upprörda nuförtiden, säger Lars Sundin.

Bygg- och miljönämndens ordförande Boo Östberg (C) svarar att han inte känner till bakgrunden till förslaget om flerbostadshus i området, men att man kommer lyssna på de närboende.

– Inget är beslutat än, utan det är helt och hållet vi politiker som har yttersta ansvaret för hur detaljplanen kommer att se ut, säger Boo Östberg.

Han tycker inte att tjänstemännen har för mycket makt.

– Samrådet är till för att pröva vad som kan vara lämplig bebyggelse. Alla de synpunkter som kommer in under samråd sammanställs i en samrådsredogörelse där man motiverar varför planförslaget bör revideras eller inte. Därefter går man ut med ett nytt granskningsförslag. Dit har vi inte kommit ännu. Just nu väntar vi bland annat på att Länsstyrelsen ska komma in med en arkeologisk utredning, säger Boo Östberg.

Men de närboende frågar sig hur kommunen kan gå förbi äganderätten.

– Det måste finnas starka skäl om kommunen ska ta över dispositionsrätten av en tomt. Det har vi påpekat men inte fått något svar om. Den frågan är ju inget som ska förhandlas i samrådet, utan en principiell fråga, säger Lars Sundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om