Vision mot klosterby går vidare

Helgeandssystrarna går vidare med planerna på att bygga ut Alsike kloster. Visionen är en ekologisk klosterby med plats för flyktingar, kurser, retreater och odlingar.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2013-02-19 13:13

Till sin hjälp att bygga ut klostret har de tre nunnorna en ideell förening. Hittills har föreningen sett till att ett nytt kök har byggts i den före detta skolbyggnaden bredvid Alsike kyrka där klostret haft verksamhet ända sedan 1964.
Nu har Leader Upplandsbygd godkänt deras projekt och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) har sagt ja till att sälja mark till klostret.
– Att Leader har godkänt projektet innebär att vi kommer att ha råd att genomföra en förstudie, vilket är ett steg i rätt riktning när det gäller att förverkliga visionen, säger Jan-Erik Jonsgården, ordförande i S:t Nicolai ideella förening.

Men för att klostret ska kunna köpa ängen bakom nuvarande klosterbyggnaden så krävs även ett regeringsbeslut.
Har ni fått tag i fler sponsorer, eller sökt mer pengar genom stiftelser och fonder?
– Nej, vi har avvaktat lite tills bygglovet är klart. Det visade sig att för att få bygglov så måste detaljplanen i området göras om. Förstudien som vi nu ska göra med pengar från Leader hänger ihop med att en ny detaljplan måste göras, säger Jan-Erik Jonsgården.

I dag bor bara tre nunnor på Alsike kloster, men man har kontakter med fler som kanske kommer flytta hit. För övrigt har systrarna i dag hjälp av volontärer och frivilliga i sitt fristadsarbete för flyktingfamiljer. Sammanlagt bor här cirka 35 personer åt gången.
Det som behövs är bland annat lekrum åt barnen och bostadsrum åt volontärer. Dessa rum ingår i visionen om att bygga en hel klosterby med ekologiska odlingar.
– Vi har inget färdigt koncept, men det vi vet är att allt ska vara så enkelt att alla som vill, ska ha råd att komma till oss, sa systrarna Marianne och Karin om projektet i augusti förra året.

Byn skulle enligt visionen kunna bestå av två fristående flyglar till den nuvarande byggnaden och 8–12 små bostadshus med ekologiskt hållbar uppvärmning. Husen kanske kommer att ligga längs en bygata, med en oskiftad bondby som förebild. I en av längorna skulle det kunna finnas en verkstad för hantverk och ett lekrum för de yngre barnen. I den andra en klostergård med plats för ett tiotal gäster på retreat (stilla dagar för avkoppling och eftertanke) och kurser.
– Även om det tar lång tid att få alla bitar på plats, så känns det som om vi är ett steg närmare ett förverkligande nu. Vi har nyligen också anställt biolog Marietta Manktelov, som projektledare. Hon är även sammankallande i en nybildad byggkommitté med viktig kompetens i och vi har inlett ett samarbete med en professor på SLU som är bra på avloppsfrågor, säger Jan-Erik Jonsgården om hur utbyggnadsplanerna kring Alsike kloster fortsätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om