Den 4 april besökte Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) S:ta Maria skola – den enda i kommunen som skulle beröras av det eventuella stopp mot religiösa friskolor som regeringen utreder.

Att konfessionella skolor blivit en valfråga är någonting Lars Adaktusson välkomnar, trots att majoriteten av svenskarna i undersökningar uppgett att de vill se ett förbud.

– Jag tycker att vi ska ta den här debatten med stort självförtroende, säger han.

Medierapporteringen, menar Lars Adaktusson, har helt fokuserat på den minoritet konfessionella skolor där det finns problem. Och de finns, understryker han.

– ... men jag tycker vi ska vara tydliga med att det då handlat om kopplingar till islamism.

När regeringen tillsatte utredningen om ett förbud skrev civilminister Ardalan Shekarabi (S) en debattartikel där han hänvisade till sin egen barndom i Iran och hur han inte ville se samma utveckling här. Lars Adaktusson tycker jämförelsen är "hårresande".

– Det är märkligt att Shekarabi inte hämtar exempel från Knivsta istället för Teheran, säger han.

Civilministern – och Knivstabon – kommer dock också att besöka S:ta Maria, berättar han.

– Det känns jätteviktigt att föra en dialog med personalen där och förklara varför vi landat i de slutsatser vi har, säger han.

Adralan Shekarabi ser gärna att religiösa huvudmän fortsätter ha skolor, men utan religiös påverkan och inriktning.

– Det blir upp till huvudmännen att välja att ta bort de religiösa inslagen.

En samling med bön innan skoldagen börjar, till exempel?

– Om det arrangeras av eleverna är det fritt fram, det är deras religionsfrihet och det vill jag understryka, säger Ardalan Shekarabi.