Under en vecka pågår kursen i byggnadsvård på Eda lägergård, vid Norrsjön. Fjorton deltagare kommer från hela landet och lär sig tekniker för att renovera och underhålla med traditionella metoder.

Den gamla sjöstugan, som används för båtförvaring, är veckans huvudprojekt. Stugan har satt sig i ett hörn, fått röta och fönstren är sönderslagna.

Clarie Stigsdotter har rest från Småland.

Artikelbild

| Sven Kjellkvist och Lennart Zettersten har gett sig på en gammal dörr. De slipar av den gamla färgen.

– Jag är här för att lära mig hur man lagar byggnader så de blir fina igen, hemma har jag ett gammalt hus som jag vill rusta med traditionella metoder, säger hon.

Lotten Drakman från Hallstavik har köpt ett hus från sekelskiftet och för henne är det första gången hon fått uppleva känslan av att byta ut syllen, den nedersta stocken av huset.

– Lite av poängen med att vara här är att vi lär av varandra och hjälps åt, säger hon.

Kursen i byggnadsvård är ett samarbete mellan Eda lägergårdsförening, Lagga hembygds- och fornminnesförening och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Artikelbild

| Fönsterrenovering pågår. Det gamla kittet ska bort och en blandning av krita och linolja blir till nytt kitt.

Peter von Gegerfeldt, handledare, menar att de flesta tänker "slit- och släng" när hus ska rustas.

– Byggnadsvård kommer mer och mer. Men på det stora hela är det bara en promille som anammat kulturmiljövård, säger han.

Artikelbild

| Krita till fönsterrenovering.

En igenspikad spegeldörr målad med plastfärg har fått sig en rejäl avhyvling av målarskrapan. Sven Kjellkvist och Lennart Zettersten ska återställa dörren i dess ursprungliga skick och arbetar med stor koncentration tills masonitskivan släpper.

–Titta vad vi har här, nu börjar det likna något, säger Sven Kjellkvist belåtet när masonitskivan släpper.