Två flickor i 4–5-årsåldern påskpysslar vid det långa köksbordet på Rådjurets familjedaghem. Ett helt gäng yngre barn klättrar på sjusitssoffan i vardagsrummet eller leker i rummet innanför köket. Här, i ett grått trähus i Alsike, bor Sofie och Tuomas Segelstam med sina barn.

Förut arbetade Tuomas oregelbundna tider som arbetsledare på Arlandas bagageservice. Nu är han tjänstledig därifrån och har tagit anställning i hustruns familjedaghem. Arbetstiderna är bättre och han slipper restiden.

Det var Sofie Segelstams idé att anställa honom i januari för att kunna ta emot fler barn i kön.

Artikelbild

| Albin Jansson är helt nyinskolad och kryper upp i Sofie Segelstams knä när han längtar efter mamma och pappa.

– Han jobbade ändå så mycket i verksamheten när han var hemma och ibland hoppade han in som vikarie. Det fungerade väldigt bra, så jag tänkte att han kunde göra det på heltid och få betalt, berättar hon.

Hur är det att arbeta ihop?

– Bra. Vi är ärliga mot varandra och litar på varandra. Men det är klart att det finns en oro att vi ska tröttna på varandra, svarar Tuomas.

– Vi delar ganska ofta upp oss, säger Sofie.

Artikelbild

| Linus Segelstam och Julia Nordgren pruttar med munnarna mot glasdörren i vardagsrummet. Dagbarnen får vara överallt utom i barnens privata rum.

Varje vecka träffar de ett annat familjedaghem, Silverkotten. Ingen av dem saknar andra arbetskolleger.

Ända sedan början av året fram till nu har de haft inskolningar. Albin Jansson är nyast. "Mamma, pappa", säger han tyst och klättrar upp i Sofies knä för att få närhet. Hon kallar barnen för "kompis".

Artikelbild

| De två stora barnen, Julia Segelstam och Ester Rimm, påskpysslar den här dagen.

– Många tycker att det är bra med ett litet familjedaghem när barnen är små. Vi hinner se och bekräfta alla barn, säger hon.

Att starta familjedaghem är det bästa hon gjort.

Artikelbild

| Tuomas Segelstam deltog mycket i barnverksamheten även tidigare, eftersom han jobbade orgelbundna arbetstider på Arlanda. Nu gör han det på heltid, med lön.

– Så här bra går det inte att få det på någon annan arbetsplats.

Parets gemensamma barn är två och fem år. De tycker det är roligt att ha andra barn där. För Sofies båda tonåringar, 13 och 16 år gamla, kan det vara lite jobbigt ibland, fast de har sina privata rum.

– Jag var orolig för att de skulle bli påverkade, men de är inte hemma så mycket i den åldern, säger Sofie Segelstam.

Tuomas sätter på ugnen för att värma lasagnen som de lagat dagen innan. När de inskrivna barnen går hem fortsätter jobbet i flera timmar till. Då ska det städas och lagas mat inför nästa arbetsdag.

Reaktionerna har varit övervägande positiva på att Tuomas börjat jobba i verksamheten, även om någon ifrågasatt om han verkligen vill jobba med barn.

– ...eller om det är nåt du har tvingat mig till, skojar han.