Marianne Singman och Maria Alberius bor på äldreboendet Estrids gård i centrala Knivsta. Tillsammans med många andra skrev de under en protestlista när kulturombudet Birgitte Holmqvist skulle sluta. Men det hjälpte inte, projektpengarna var slut.

– Vi saknar henne. Mycket. Hon tog ju hand om oss och roade oss så gott det går, säger Marianne Singman.

– Hon var duktig på att skramla ihop oss, säger Maria Alberius.

Artikelbild

| Som kulturombud gick Birgitte Holmqvist bland annat till biblioteket och tog med sig några av de äldre. Ibland på promenaderna uträttade de ärenden i någon affär eller fikade på ett kafé.

Hon vänder sig till Marianne:

– Var det du som visste nästan allting i frågesporten, om gamla schlagers och vad som hände förr?

Ja, så var det.

Båda saknar bingon. Den var trevlig, för då träffade de många andra.Nu sitter de mest och rullar tummarna, säger de. Men Maria Alberius har fått användning för en julklapp, en låda med frågekort.

Artikelbild

| Ferial Sanati är enhetschef på Estrids gård. Hon ska försöka se till att de kan ordna fler aktiviteter framöver.

– Den tar jag med mig och så ställer jag frågor till andra. Det är roligt att kunna ta till det när det inte ordnas något, säger hon.

Kulturombudet Birgitte Holmqvist har fått nytt jobb på en förskola i Alsike. Så gott som dagligen går hon förbi Estrids gård och längtar efter att få gå in där igen.

– Det var ett fantastiskt jobb som jag kände verkligen behövdes, säger hon.

När det var sommar ordnade hon fika med linnedukar och servetter i trädgården. Då tog hon med sig gitarren ut och spelade och sjöng tillsammans med de boende.

Hon ordnade dans och tipspromenader. De löste korsord och pysslade.

– Jag försökte fånga upp vad de tyckte var kul. Jag gjorde vardagen roligare och det uppskattades av både boende, personal och anhöriga. De flesta som bor på äldreboenden är för dåliga för att ta sig någonstans själva och personalen har fullt upp med omvårdnaden, säger Birgitte Holmqvist.

Hon tycker det är bedrövligt att hennes tjänst bara var tillfällig.

– Det borde vara en självklarhet att alla äldreboenden har någon som ordnar aktiviteter, säger hon.

Enhetschefen på Estrids gård, FerialSanati, har fått mejl från anhöriga som undrar varför de inte längre ordnar lika många roliga aktiviteter som tidigare.

– Jag förklarar att det var ett projekt som löpt ut. Men jag ska se över möjligheten att utöka aktiviteterna, säger hon.

Lisa Bouveng är områdeschef inom vård och omsorg i Knivsta kommun. Hon berättar att kommunen håller på att undersöka om de kan fortsätta med olika aktiviteter i egen regi.

– Det som kulturombudet ordnade har varit mycket uppskattat, vi har fått positiv respons, säger hon.