Estrids gård måste spara tre miljoner

Efter att kraven höjdes i den nya upphandlingen tvingas kommunens äldreboende att skära ner sina kostnader.

"Effektiviseringen handlar mycket om att kronor och ören i slutändan blir stora summor", säger Ferial Sanati, enhetschef på kommunens äldreboende Estrids gård.

"Effektiviseringen handlar mycket om att kronor och ören i slutändan blir stora summor", säger Ferial Sanati, enhetschef på kommunens äldreboende Estrids gård.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-14 08:00

När Vardaga tog över driften av äldreboendet Vilhelms gård den 1 juli fick de stramare kostnadsramar och andra kvalitetskrav än den tidigare utföraren Förenade Care. Då ändrades förutsättningarna även för Estrids gård, som ligger på andra sidan Mejerskans gata och drivs av kommunen. De båda äldreboendena ska ha samma förutsättningar har socialnämnden bestämt. I praktiken innebär det att Estrids gård måste spara tre miljoner kronor.

– Socialnämnden har sett att det är möjligt med den budgetramen när vi fick en ny leverantör på Vilhelms gård. Vi är nöjda med dem, säger socialchef Catrin Josephson.

Men Estrids gård har även korttidsvård, som är mer resurskrävande. Blir det inte orättvist då?

– Vi tittar på de delar som är jämförbara, svarar Catrin Josephson.

Enligt prognosen kommer Estrids gård att uppfylla besparingskravet redan i år. Till besparingarna hör bland annat att en ledig tjänst som biträdande enhetschef inte tillsätts tills vidare, att en extra kocktjänst på 30 procent dras in och att en nattpersonal inte ersätts vid sjukfrånvaro.

– Vi har sett över verksamhetens utgifter och kommit fram till att vi kan göra effektiviseringar genom att främst minska på onödiga utgifter och personalkostnader. Man bör kunna sänka kostnaderna utan att behöva sänka kvaliteten, säger Ferial Sanati, enhetschef på Estrids gård.

I våras införde ni heltid som norm. Innebär det en besparing eller en kostnad?

– Det resultatet kommer att presenteras i 2020 års budget, svarar Ferial Sanati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!