Mannen som är i 20-årsåldern befann sig tillsammans med några bekanta i en lägenhet i Knivsta en helg i januari. Tidigt en morgon slog en av deltagarna larm till polisen sedan han blivit vittne till hur 20-åringen haft samlag med en kraftigt berusad kvinna i bostaden.

Enligt vittnet var kvinnan utslagen och gick inte att väcka efter händelsen. Även en polis som kom till bostaden berättade vid rättegången att det var svårt att väcka kvinnan. Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket hade hon 2,3 promille alkohol i kroppen då polisen larmades.

Kvinnan har i förhör förklarat att hon inte har några minnesbilder av händelsen. Den åtalade mannen har medgett att han haft sex med kvinnan i bostaden men nekat till brott och hävdat att hon var med på noterna trots sin berusning.

Tingsrätten konstaterar emellertid att den sovande och kraftigt påverkade kvinnan inte kunde lämna samtycke som juridiskt skulle fria mannen eftersom hon befann sig i, med lagens ord, en särskilt utsatt situation. Bestämmelsen innebär bland annat att samlag med en utslagen person kan bedömas som våldtäkt även om inget våld förekommer.

I det aktuella fallet stöder sig domstolen på den höga alkoholkoncentrationen och de inblandades berättelser om kvinnans tillstånd. Kontentan blir att mannen fälls för våldtäkt. Straffet blir två års fängelse. Han ska också betala skadestånd till brottsoffret.