Knivstabor som rör sig ute på vägarna på söndag kan känna sig förflyttade bakåt i tiden. Knivsta är nämligen platsen för årets veteranbilstävling Upplandsrundan.

Var i Uppland rundan går beror på vem som har lust och möjlighet att arrangera den. Den här gången var det Mikael och Annie Bengtson på Ekhamns gård som anmälde sig.

– Det är en tävling, men man tävlar inte i hastighet utan i att lösa olika uppgifter, säger Mikael Bengtson.

Artikelbild

| Alla som deltar i Upplandsrundan får en dekal att sätta på grillen. Denna är från förra gången det begav sig, 2016 i Hargshamn.

Längs den 7,8 mil långa sträckan runtom i kommunen blir det praktiska och teoretiska prov. Tidigare år har de tävlande till exempel med förbundna ögon fått identifiera verktyg i en låda och visa sina färdigheter i att backa.

– Det som gör det intressant är att inte ens vi i styrelsen vet vad det blir, säger Gunnar Wiksten, sekreterare i föreningen Upplands fordonshistoriker.

Han har en Peugeot 403 från 1959.

– Min pappa köpte den när den var ny. Det är kul att kunna bevara den, säger han.

Andra bilar kan vara så gamla som från 1930.

– Upplandsrundan är "kultur på väg", säger Gunnar Wiksten.

Tävlingen är inte bara öppen för medlemmar. Alla som har ett fordon som är 30 år eller äldre kan vara med, även motorcyklar.

Start och mål blir på Ekhamns gård. Fordon som deltar kommer att släppas iväg med en minuts mellanrum. Hälften får köra vänstervarv och andra hälften högervarv. Ungefär på mitten träffas motorentusiasterna vid Blå Wingen i Husby-Långhundra för lunch inne eller picknick ute.

– Sedan hoppas jag att vädret blir bra, säger Gunnar Wiksten.