Personer som har det tufft ekonomiskt ska här få välja, istället för att bli tilldelade, skänkta kläder och saker.

Bakom idén står Knivstaborna Sofie Segelstam och Linnea Eriksson. De har båda, från varsitt håll, insett att fattigdomen i Sverige och i Knivsta är mer utbredd än de flesta av oss anar.

– Vi hittar personer som behöver hjälp genom kontakter, på facebook och genom olika boenden. I julas, när vi delade ut julklappar, hittade vi på kort tid ett 80-tal barn och unga i Knivsta. De barnen fick vi kännedom om för att det inte fanns någon sekretess kring dem. Mörkertalet är nog därför ganska stort.

Responsen från Knivstaborna har enligt dem varit enorm. Varje gång de ska hjälpa en familj strömmar gåvorna in.

Varför gör ni det här?

– Jag kunde inte förstå att det har gått så långt att vissa inte har råd med mat och blöjor till sin familj. Vi i det här samhället har råd att hjälpa, även om jag personligen inte har råd. Kanske är det för att jag själv har haft det dåligt ställt som jag nu vill hjälpa andra, säger Sofie Segelstam som har tre barn och som just nu utbildar sig till personaladministratör.

Linnea Eriksson fick upp ögonen för den dolda fattigdomen då hon började arbeta inom socialpsykiatrin.

– Där såg jag exempelvis hur lite folk som bor på sociala bostadskontrakt har att leva på. Det finns både ensamstående och familjer som behöver hjälp, plus förstås hemlösa som inte har något alls.

Den positiva responsen från dem som tagit emot kläder, skor, leksaker, hygienartiklar och möbler har också varit stor.

– Vi har sett att behovet är jättestort, men vi har också upptäckt att Knivstaborna är otroligt givmilda. Vi är mycket tacksamma för det och hoppas att det fortsätter så även framöver, säger Linnea Eriksson.

Eftersom bådainitiativtagarna gör allt arbete på sin fritid så har de kommit fram till att det bästa är att de när behov finns av kläder eller annat så sprider de en efterlysning på sin grupp ”Viljan” på facebook. Inlämningsställe och tid kommer också att presenteras eftersom de varken har tid eller pengar att åka runt och hämta de skänkta sakerna.

Gratisbutiken är öppen för hjälpbehövande på torsdagar klockan 17–19 från torsdag 5 mars.

– På torsdagskvällarna är butiken bara öppen för dem som behöver hämta kläder och saker, inte för någon annan. Vi vill att de som kommer hit ska få vara så anonym de vill, säger Sofie Segelstam.

Varje besökare kommer att få ta ett visst antal saker och kläder. Exempelvis får man bara ta en jacka och ett par skor per person.

Kan inte fel personer ta saker när allt är gratis?

– Jo, det har vi nästan räknat med. Men vi tänker att om 80 procent av sakerna verkligen går till personer som har det tufft ekonomiskt eller inget alls så får vi vara nöjda. Och om det visar sig att samma person kommer varje torsdag så får vi väl ta ett samtal med den personen.

Samtidigt vill de att exempelvis ensamstående med dålig ekonomi genom butiken även ska få möjlighet att ”lyxa till” tillvaron ibland.

– Det kan exempelvis gälla någon som vill göra något roligt med sina barn på ett lov, men inte har råd att både köpa vinterjacka och åka på en utflykt. Då kan man hämta jackan här och för en gångs skull få råd med något annat också, säger Sofie Segelstam.

Butiken ligger i en liten stuga intill S:t Stefanskyrkan på Forsbyvägen i utkanten av Knivsta samhälle.

– Vi har fått låna stugan av Svenska kyrkan fram till i maj. Sedan vet vi inte vart vi ska ta vägen. Drömmen vore att hitta en gratislokal med lager så centralt som möjligt i Knivsta, säger Linnea Eriksson.

De kommer även att fortsätta försöka hjälpa utsatta personer runtom i Knivsta och Uppsala som inte har möjlighet att besöka butiken.

– Vissa familjer som vi träffat har exempelvis bara två handdukar eller en omgång lakan. De finns också många som i dag ser det som en lyx att ha pålägg på sina smörgåsar. Behovet av hjälp har ökat mer än många tror, säger Sofie Segelstam och Linnea Eriksson.