Mitt i fredagshandeln ställde sig Boo Östberg (C), ordförande i energistrategigruppen i Knivsta, för att sälja grönsaker han odlat själv.
– Jag vill visa på att det vore bra om vi får i gång en handel med närproducerade varor. I dag går det åt tre liter olja per person och dag till maskiner som producerar och transporterar mat, säger Boo Östberg.

En tredjedel av energin går till framställningen av konstgjorda gödningsmedel. Därför skulle naturen även vinna på om mer naturligt gödningsmedel användes.
Det är Knivsta kommuns energistrategigrupp som föreslagit att torghandel med närproducerade varor ska starta i Knivsta. I handlingsplanen för 2011–2014 står att kommunen ska ordna regelbundet återkommande marknadsplatser för lokalt producerade livsmedel. Men för att idén ska fungera måste det vara enkelt och billigt eller gratis att sälja sitt eventuella grönsaksöverskott från trädgården eller annat närodlat och närplockat.
– Man kan säga att det jag gjorde i dag var ett test på vad som behövs för att kunna starta torghandel med närproducerat här. Vad det gäller åtgången på grönsaker är jag jättenöjd, säger Boo Östberg som sålde slut på alla sina äpplen, rödbetor, morötter och purjolök på bara en halvtimme.

Han har kommit fram till att det inte krävs något livsmedelstillstånd för torghandeln och hoppas att övriga avgifter ska tas bort. Nu kostar det 150 kronor att hyra en torgyta.
– Nu utreder kommunens tekniska avdelning var och hur mer torghandel kan starta 2013. Men eftersom startsträckan för att odla är lång så uppmanar jag redan nu alla som är intresserade att börja titta i frökatalogerna och att anmäla sitt intresse till kommunen, säger Boo Östberg.
Han hoppas också att ett förslag i budgetpropositionen, om att privatpersoner skattefritt ska få sälja egenproducerade varor upp till 40 000 kronor, ska gå igenom. I dag får man sälja skattefritt upp till 21 000 kronor.