Sofia Hjärner är delägare och vd på Noors slott. Nu har hon förverkligat en gammal dröm om ett sommarpensionat för äldre. Hon ville skapa ett socialt sammanhang för äldre som vill göra något, men som inte vill checka in ensamma på hotell.

Hur går det?

– Det går mycket bättre än vi nånsin kunnat tro. Gästerna njuter och visar omtanke om varandra. De är roliga och skämtsamma, säger hon.

Artikelbild

| Vd:n och ägaren Sofia Hjärner, personal och volontärer har bott på slottet dessa dagar för att finnas till hands dygnet runt.

Första dagen var det körigt.

– Vi sprang som tättingar. Vi hade inte tänkt på att duschhandtagen behövde sänkas, att det behövdes en ramp vid trappen och fler galgar i garderoberna när gästerna stannar så här länge, säger Sofia Hjärner.

På torsdagens förmiddagsschema står polisen, brandkåren och gymnastik. Efter att ha lärt sig hur man ska slippa bli offer för bedrägeribrott får gästerna veta hur de ska undvika olyckor i hemmet. Hela styrkan från brandkåren Attunda står uppradad framför brandbilarna på gårdsplanen.

Vad händer om det kommer ett larm?

Artikelbild

| Vera Oskarsson är yngst av volontärerna. Hon har tyckt om att prata med gästerna och säger att hon blivit en bättre lyssnare.

– Då sticker vi, säger brandmannen Mats Karlsson och håller upp kommunikationsradion.

Två av damerna har lärt känna varandra för att deras män bor på samma äldreboende i Stockholm.

Artikelbild

| Många har ägnat sig åt poängpoker på lediga stunder och de som inte spelat har gärna suttit med och skojat och retats.

– Vi tyckte det lät kul så vi hoppade på. Det har varit jättebra och uppfyllt våra förväntningar, säger Rita Nilsson.

– Till och med vädret har varit bra, säger Marianne Rythmer.

Artikelbild

| Mona Wiksell är skojfrisk och lockar till många skratt. Hon hoppas på en repris nästa år. Då kommer hon garanterat tillbaka om hon kan.

De har promenerat mycket medan andra gäster har spelat poängpoker och löst korsord.

Flera volontärer hjälper till, bland annat tolvåriga Vera Oskarsson, Sofias systerdotter. Hon har vikt handdukar, hjälpt till med tvätten och visat seniorerna hur sociala medier fungerar.

– De har varit så himla roliga och speciella. Jag blir glad när jag träffar dem och har lärt mig hur man verkligen ska lyssna, säger Vera Oskarsson.

Bengt Hammare kunde inte köra rollatorn på gruset, så delägaren Håkan Hjärner snickrade en käpp åt honom.

– Det bästa har varit jacuzzin. Jag fick hjälp att komma över kanten, säger Bengt Hammare.

Några dagar tidigare tog han avsked av sin nyss avlidna fru.

– Det var inte tal om att avboka. Mina döttrar uppmuntrade mig. Det var skönt att komma hit och koppla av, säger han.

Mona Wiksell lutar sig mot rollatorn och utbrister: det kan inte bli bättre! Hon hoppas på repris nästa år. Då ska hon ta med sig en skolkamrat.

På Sofia Hjärner låter det som om det kan bli ett nytt seniorpensionat redan till höstlovet.