Det är Internetstiftelsen i Sverige som har gjort en sammanställning av drygt 97 000 mätningar under 2015 och 2016.

Uppsala har snabbast hastighet i länet, där genomsnittshastigheten ligger på 22,3 Mbit/s. Långsammast är Knivsta som hamnar på 15 Mbit/s. Dock placerar sig länets genomsnittshastighet på 20,7 Mbit/s, vilket är långt under riksgenomsnittet som är 23,7 Mbit/s.

Rickard Dahlstrand är projektledare för Bredbandskollen, som är Internetstiftelsen i Sveriges mätverktyg. Han säger i ett pressmeddelande att han förväntar sig högre siffror nästa år.

– Mobilt Bredband har för första gången hastigheterna och kapaciteten att på allvar konkurrera med fast bredband om man bortser från taken för förbrukningen. Utbyggnaden och snabbt 4G pågår fortfarande i full fart så nästa år förväntar vi oss ännu högre hastigheter, säger Rickard Dahlstrand.

Bland operatörerna visar det sig att Tre och Tele2 har högst hastighet i genomsnitt. Telenor är den operatör som generellt sett har lägst hastighet.

Mätningarna har genomfört i appen Bredbandskollen mellan 1 januari 2015 och 15 maj 2016. Tillgång till 4G, operatör, telefonmodell eller närhet till mobilmast kan spela in på mätningsresultatet.