Knivsta. Omkring 500 meter från platsen där den nya förskolan i Alsike planeras ligger Lilla Brännkärrs förskola. Där går just nu 41 barn fördelade på två avdelningar. Med andra ord är den en liten förskola i förhållande till den planerade grannförskolan som ska kunna ta emot upp till 160 barn.

– Oj, jag visste inte att den skulle bli så stor, säger Katarina Bengtsson, förskollärare på Lilla Brännkärr.

Hon berättar att hon tidigare jobbat på en förskola med fem avdelningar och över hundra barn och att det är annorlunda jämfört med en mindre verksamhet.

Artikelbild

| Förskollärarna Anna Axgren och Katarina Bengtsson på Lilla Brännkärrs förskola i Alsike. Här med barnen Maja och Siri.

– Det är många relationer som ska knytas, både bland barn och vuxna. Sedan vill man ju gärna kunna alla barnens namn, men det är svårt när de är väldigt många. Men det går säkert att lösa praktiskt om man vill, säger hon.

Utbildningsnämndens ordförande Björn-Owe Björk (KD) ser inte stora förskolor som ett problem när det gäller barnens trygghet och välmående.

– Det beror på hur förskolorna utformas. Jag tror att antalet avdelningar inte spelar så stor roll eftersom vi har en genomarbetad tanke på hur förskolorna ska byggas. Det blir mindre enheter fast de är i samma byggnad.

Katarina Bengtsson och hennes kollega Anna Axgren hoppas att de nya förskolorna kan göra att de slipper de tillfälliga avdelningar som öppnas och stängs varje år någonstans i kommunen när trycket på förskoleplatser blir för högt. Samtidigt finns en viss oro för om man kommer att kunna fylla alla förskoleplatser i framtiden.

Artikelbild

| Katarina Bengtsson, förskollärare på Lilla Brännkärr i Alsike, tycker att det är bra att det byggs nya förskolor i kommunen eftersom det har varit ett högt tryck på platserna.

– Jag är rädd att det blir en dipp i någon årskull och att avdelningar måste stänga för att sedan kanske öppna igen året efter, säger Anna Axgren.

– Ja, har man inga barn på avdelningarna så kanske man måste omplacera eller dra ner på personal, säger Katarina Bengtsson.

Barngrupperna i Knivsta kommun är bland de största i landet och debatten om att minska dessa har varit het de senaste åren. Utbildningsnämndens ordförande Björn-Owe Björk tror att de nya förskolorna kan bidra till att lösa det problemet.

– För att minska barngrupperna behövs fler avdelningar och för att få fler avdelningar behövs fler förskolor. Vi har skjutit till medel för att minska barngrupperna med ett halvt barn per avdelning och tanken är fortsätta att skjuta till mer pengar årligen tills vi minskat barngrupperna med två barn per grupp. Men det gäller att vi får de effekterna vi vill ha. Vi förväntar oss att det ska minska, men jag vill ha det svart på vitt. Det kan vara mer komplicerat än att bara skjuta till pengar, säger han.

– Det låter som en bra tanke, men vi får se om de kan hålla det. Vi har blivit lovade minskade barngrupper så många gånger tidigare, säger Katarina Bengtsson.

Hon berättar att Lilla Brännkärr under året har minskat med ett barn och att man planerar att minska med ytterligare ett till nästa år.

– Det börjar ordna upp sig, men man kan alltid minska mer. Då får man mer tid för barnen och kan bedriva en bättre verksamhet.