"Knivsta är först i landet med det här"

Nu sjösätts ett digitalt medborgarråd och fokusgrupper. Knivstas politiker vill ha in fler perspektiv, kunskaper och åsikter för att få bättre underlag för beslut.

Knivstas politiker hoppas på stor uppslutning i kommunens nya medborgarråd.

Knivstas politiker hoppas på stor uppslutning i kommunens nya medborgarråd.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-20 12:00

Från och med 20 november är det fritt fram för alla över 16 år att anmäla sig till kommunens nya medborgarråd som ska fördjupa medborgardialogen i Knivsta.

– Vi har sagt att det måste bli 100–200 personer innan det blir några kloka resultat, men hellre fler. Vi kommer att jobba hårt för att få många att anmäla sig, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Evansson (S).

En större panel ska få svara anonymt på enkäter digitalt några gånger per år om kommunens utveckling och framtid. Som komplettering ska mindre fokusgrupper med 12–15 personer sättas ihop för fördjupade samtal med politiker och tjänstemän. Dessa personer dras slumpmässigt från den större panelen inför varje ny diskussion och får ekonomisk ersättning.

Den första digitala enkäten ska handla om ett fossilfritt Knivsta, ett plastfritt Knivsta, utvecklingen av Kölängenområdet och förslag på frågor i kommande enkäter. Svaren kommer att publiceras på kommunens hemsida.

– Det här blir bredare och vid sidan om den lagstadgade medborgardialogen med samråd kring byggplaner. Vi behöver fler sätt att prata med medborgarna. Förhoppningsvis blir det en verklig dialog, säger Peter Evansson.

De politiska nämnderna ska ta fram frågorna för att skapa underlag för beslut, förslag och förändringar.

– Medborgarrådet blir rådgivande. Vad tycker de om det vi arbetar med? säger Peter Evansson.

Hur ska ni återkoppla vad som händer med synpunkter och förslag?

– Det beror på vad det handlar om. Det är inte säkert att en fråga leder till omedelbar aktivitet. Om de tillfrågade till exempel tycker att vi ska jobba för att få bort engångsplasten kan det leda till många små beslut i olika nämnder. Vi arbetar som vanligt och kommunicerar i de kanaler vi brukar använda. När vi till exempel presenterar en ny stadsdel kan vi berätta vad medborgarrådet tyckt om exempelvis grönytor. Och en gång om året ska vi samla alla som vill komma för att berätta vad vi har gjort, svarar Peter Evansson. 

Intresserade anmäler sig via kommunens hemsida där det också finns information om hur det fungerar. Enligt Peter Evansson är Knivsta först i landet med att jobba på det här sättet.

– Att blanda en digital plattform med fysiska möten är nytt enligt Sveriges kommuner och landsting. De ska studera utfallet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!