Hög utbildningsnivå, god ekonomi och en ung befolkning är tänkbara förklaringar.
Försäkringskassans familjeekonomiske talesperson Niklas Löfgren konstaterar att Knivsta haft en ”väldig” uppgång i statistiken. Tidigare har papporna i Västerbottens län dominerat när det gäller att ta ut föräldrapenning.
– Nu har de knuffats ned från parnassen, säger han.
Västerbotten är dock inte långt efter. Robertsfors kommun ligger tvåa på listan med 30 procents uttag. Umeå åtta. Uppsala ligger på femtonde plats. På länsnivå delar Västerbotten och Uppsala på förstaplatsen: 26,6 procent av föräldrapenningdagarna tas ut av män.

Trots Knivstas topplacering är det svårt att hitta föräldralediga pappor i ortens centrum. Några mammor skyndar förbi i kylan, annars är de flesta bilburna pensionärer. Missionskyrkans pappakafé som är öppet på fredagarna brukar ha upp till nio pappor med barn på besök. I dag är bara Edward Trayer därmed barnen Albert och Beatrix. Han är inte förvånad över statistiken. Den svenska barnomsorgen är ”fantastisk bra”.
– Här kan man dela på föräldraledigheten. I England får mannen bara ta ut två veckor. Kvinnan nio månader och ersättningen är låg. En dagisplats i London kostar runt 15 000 kronor i månaden för två barn. Det behövs en hel lön bara för barnomsorgen – därför jobbar bara en i familjen, oftast mannen, säger han.

Barnmorskan Lotta Wiström som jobbat med pappakaféet sedan starten 2008 har alltid haft mycket besökare.
– Fröhusets familjecentrum som vi samverkar med är också populärt. Där har andelen pappor ökat ordentligt, säger hon.

Utanför S:ta Maria Kyrkas öppna förskola i Alsike ett stycke från Knivsta centrum kommer Lasse och Jenny Hermansson med sonen Casper. Lasse har varit föräldraledig sedan den första juli förra året och ska fortsätta med det till augusti i år. Casper är tredje barnet.
– Jag var inte hemma lika mycket med de andra. Så det kändes som att det var min tur nu. Jag tycker det är jättebra. Man får bättre kontakt med barnen, säger han.
Men det är mycket jobb. När förmiddagen är över har han tre barn att ta hand om och på kvällarna är det skjuts till hockey och innebandyträningar. Dessutom är han själv fotbollstränare.
– Så jag hinner inte träffa så många andra pappor.
Som projektledare på SE-banken har han inte haft några problem med att ta ut sin föräldraledighet.
– Nej. Tvärt om. På jobbet tycker man det är viktigt att kunna vara hemma med barnen. Det är oerhört skönt att Sverige är ett så barnvänligt land, säger Lasse Hermansson.

Vad som gör att Knivstas pappor tar ut så stor andel är inte så lätt att svara på.
– Man vet att högutbildade pappor tar ut mer föräldradagar än andra. De som tjänar mer pengar är också mer benägna att vara hemma med barnen. En ung befolkning kan också ha betydelse, säger Niklas Löfgren.
Lotta Wiström tror att verksamheter som ett pappacafé spelar roll.
– Det finns studier som visar att pappor som träffar andra pappor får bättre kontakt med sina barn, bättre anknytning och tar större ansvar för familjen, säger hon.