Lägre hus och mera ljus efter kritiken

Kvarteret Segerdal har tagit fastare form. Knivstas stadskärna står inför stora förändringar.

Så här ska kvarteret Segerdal se ut från Apoteksvägen. Kvarteret ligger mitt i Knivsta, precis intill kommunhuset. Enligt Thor Övrelid (M) ska historien med Virkesladan inte upprepa sig.

Så här ska kvarteret Segerdal se ut från Apoteksvägen. Kvarteret ligger mitt i Knivsta, precis intill kommunhuset. Enligt Thor Övrelid (M) ska historien med Virkesladan inte upprepa sig.

Foto: Kod Arkitekter

Knivsta2019-11-18 16:02

Nu är detaljplanen för kvarteret Segerdal intill kommunhuset ute på granskning. I dag finns där en parkeringsplats och några byggnader med bland annat gym, klädbutik och Systembolag som ska rivas för ge plats åt tre helt nya bostadskvarter. Bara gamla Modins järnhandel sparas.

Vid samrådet för ett år sedan kom 23 synpunkter in som ledde till en hel del ändringar. Bland annat har husen blivit lägre, byggnadskroppar har brutits upp och ljusförhållandena har förbättrats på gårdarna. Husen har flyttats in två meter från Apoteksvägen och taken ska bli sadeltak och brutna så kallade mansardtak.

– Många har önskat vackrare hus i centrum. Nya nämnden har arbetat mycket med gestaltningen av Knivsta, med mer helhetstänk, säger Thor Övrelid (M), ordförande i samhällsutvecklingsnämnden.

Totalt ska det bli 250 bostäder i fyra hus, 3–6 våningar höga. Byggnader högre än fyra våningar ska få indragna takvåningar för att inte upplevas som så höga. Fasaderna blir trä, tegel och puts och varje byggnad får en egen karaktär vad gäller färg, material och detaljer.

Bakom gamla Modins blir det en trädgårdsliknande park med lekplats. Mot Apoteksvägen ska en pytteliten park anläggas. För att skapa en känsla av trygghet ska utemiljöerna bli upplysta. Bottenvåningarna anpassas för arbetsplatser, butiker, kaféer och andra verksamheter. Eftersom husen efter samrådet flyttats in ett par meter från gatan blir det utrymme för uteserveringar. "Tonvikt läggs på småskaligt stadsliv med sittplatser och planteringar" står det i gestaltningsprogrammet.

Skisserna finns i kommunhusets entré och alla handlingar ligger på kommunens hemsida. Allmänheten har till 4 december på sig att tycka till. Den som inte har kommit in med skriftliga synpunkter innan dess kan förlora rätten att överklaga kommunens beslut att anta planen.

I det här skedet går det dock inte att påverka så mycket. Syftet med granskningen är att visa det bearbetade förslaget som ska läggas fram för beslut i kommunfullmäktige, troligen i mars. Efter det hoppas Thor Övrelid att kvarteret ska vara färdigbyggt inom fem år.

– Det blir alltid överklagandeprocesser som tar upp till ett år, säger han.

Ser du en risk att detta byggprojekt går i stå, som Virkesladan på andra sidan kommunhuset?

– Nej, det här är ett enklare projekt. Vi kommer relativt snabbt att få se denna tomt utvecklas, svarar Thor Övrelid.

Byggherre blir Genova Bostad Projektutveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!