Landshövding Göran Enander kliver ur kommunens vita el-poolbil och sätter ner sina lågskor i leran. Bakom ratten sitter kommunstyrelsens ordförande Peter Evansson (S) och i baksätet oppositionsrådet Lennart Lundberg (KNU).

Denna snögloppiga onsdagär det Knivstas tur att få besök av landshövdingen under hans länsturné. Sällskapet har just ätit lunch på Särsta Wärdshus: grönkålssoppa, kyckling och kaffe med kaka.

Nu får alla ta på sig röd bygghjälm och gul reflexväst. Det ska bli rundvandring i Centrum för idrott och kultur, ett passivhus på 15 000 kvadratmeter, Knivstas stolthet. Vi tittar på sporthallarna, teaterlokalen och mingelytan.

– Det är mycket trä alltså, säger Göran Enander.

Han får veta att det ska bli 12 000 kvadratmeter kontor och undrar om de redan har hyresgäster.

– Länsstyrelsen ska flytta hit, skojar Tomas Lindgren, projektchef på kommunfastigheter.

– Det ville de i Älvkarleby också, kontrar Göran Enander.

När han ska sammanfatta Knivstas fördelar nämner han låg medelålder, hög utbildningsnivå och närheten till Arlanda. Samtidigt växer kommunen snabbt och behöver nya skolor och förskolor.

– Det är en stor utmaning att ratta den stora befolkningsökningen inom ramen för den kommunala ekonomin. Men i grunden är det positivt för framtiden, säger Göran Enander.

Han gillar att utbyggnaden är kopplad till fyrspårsavtalet med staten.

– Vi bygger för 50 år framåt. Det krävs kollektiva lösningar, säger han.

Nästa stopp är Lustigkullas förskola i Alsike, också det ett passivhus. Där välkomnar förskolechefen Agata Viltelund i dörren och ber alla att ta på sig blå skoskydd. Göran Enander ställer frågor om kötid och om det är tufft att rekrytera förskollärare.

Under turnén får han lära sig mycket om länsstyrelsens ärenden. En expansiv kommun som Knivsta genererar till exempel dispenser och byggärenden. Kommundirektör Lena Fransson tycker att samarbetet fungerar väl, till exempel kring byggplaner.

– Vi har byggt upp ett sätt att arbeta med tidig dialog om vad vi tänker göra och då kan vi få tidiga besked. Det spar tid och pengar, säger hon.

Göran Enander säger att det är kul och trevligt att komma ut så här. Samtidigt låter han tyngd när han berättar att mejlkorgen lär vara överfull när han kommer tillbaka till kontoret och att han måste färdigställa en bandyutredning innan dagen är slut.