Bostaden i Öregrund utsattes för inbrott i början av förra året, då bland annat smycken, verktyg, elektronik och två bilregistreringsskyltar försvann. På brottsplatsen säkrade polisen skospår samt dna på en cigarettfimp. Några månader senare hittades registreringsskyltarna i en husvagn i Knivsta kommun, där polisen gjorde husrannsakan. Även annat misstänkt stöldgods togs i beslag.

Både skospåret och dna-fyndet från fimpen i bostaden gav stark träff mot den man som bodde i husvagnen. Han åtalades för inbrottet, men nekade och förklarade att han aldrig varit på platsen. Tingsrätten tror honom inte och slår fast att mannen vid något tillfälle varit i bostaden.

Däremot finns enligt rätten ingen utredning som stöder att han stulit de föremål som försvann vid inbrottet. En del av stöldgodset hade när rättegången hölls påträffats hos en annan person, som dömts för häleri. Dessutom rådde osäkerhet om föremålen som hittades i husvagnen var stöldgods från bostaden eller inte.

När det gäller registreringsskyltarna som stals vid inbrottet konstaterar domstolen att fyndet av dem är besvärande för mannen i husvagnen. Men enligt de bestulna ägarna hade skyltarna, som var nybeställda, förvarats inne i bilen och måste alltså ha stulits därifrån. Och eftersom den misstänkte mannen bara var åtalad för stöld ur bostaden, och inte för tillgrepp ur bilen, kan han inte dömas för ett sådant brott, konstaterar tingsrätten. Kontentan blir nu att mannen frias från stöldåtalet. Tingsrättens dom är enhällig.