Knivsta kommun har missat att förordna rätten att utfärda böter till sin parkeringsvakt i fyra år, vilket UNT rapporterade om i tisdags. Det innebär att samtliga p-böter som utfärdats under tiden som förordnandet har saknats är ogiltiga. Klas Bergström, kommunalråd (M), samt ordförande i samhällsutvecklingsnämnden i Knivsta kommun, kan inte utesluta att det har handlat om en ännu längre tidsperiod.

– Det kan jag inte svara på eftersom vi inte har fått någon redovisning än. Det kan röra sig om fyra år eller tio år, jag vet inte, säger Klas Bergström.

Vad misstaget kommer att kosta kommunen vet man i dagsläget inte. Detta beror delvis på att man inte vet hur långt tillbaka som en förordning har saknats, men även att man inte vet hur många som kommer att kontakta kommunen för att få ersättning för sina ogiltiga p-böter. Klas Bergström konstaterar dock att misstaget troligen kommer att slå hårdare mot kommunens förtroende än dess budget. När UNT pratar med Knivstabor bekräftas den bilden.

Artikelbild

| Hur många år tillbaka som Knivsta kommun har missat att förordna en parkeringsvakt är fortfarande oklart.

Utanför en lokal matbutik i centrala Knivsta möter vi Karin. Hon drar ner mössan en bit extra för att värja sig mot vinden samtidigt som hon uttrycker sin besvikelse över kommunens misstag.

– Det är en väldigt klantig sak att missa. När det gäller skattepengar måste det finnas kompetens i varje led, säger hon.

En annan Knivstabo beskriver händelsen som ”en stor cirkus”.

Yngve Kjellgren har fått en p-bot som han skulle kunna kräva att få tillbaka pengarna för. Men det har han inga planer på att göra. Han är mer orolig för att det kommer att bli en kostsam historia för kommunen att se över kommuninvånarnas gamla p-böter.

– Är det värt att kommunen reder ut denna röra? Det är en kostnad som också tas från våra skattepengar. Man bör fråga sig om man inte bara ska låta detta vara och gå vidare, säger Kjellgren.

Kommunens miss innebär inte att man i dagsläget kan parkera var man vill inom kommunen utan att riskera att få en p-bot. Klas Bergström meddelar att han under onsdagen skrev på ett nytt förordnande som börjar gälla direkt.

– Så jag skulle inte rekommendera att man felparkerar, säger han.

Han tillägger att det i nuläget inte finns några planer på att införa nya rutiner på grund av missen.

– Nu när felet är upptäckt kommer det inte att upprepas, säger han.