Anledningen till mötet var mängden klagomål och oro kring vissa A-traktorförares körning i kommunen.

– Det har varit mycket spott och spe mot A-traktorförare på senaste. Man ska inte dra alla över en kam, men att "traktorbranschen" är den största källan till oro är alla parter överens om, säger polisen Örjan Brodin.

Efter att problemen var presenterade erbjöd man från polisens och kommunens sida alternativ till buskörningen. Polisen tipsade om hastighetsregulatorer och från kultur- och utbildningsförvaltningens sida tipsade man om att ansöka ett projektbidrag om 50 000 kronor helt reserverade för ungdomars idéer.

Artikelbild

| Risken att förlora körkortet var den risk som kändes mest påtaglig för de snart 16-åriga ungdomarna Hampus Jansson och Pontus Smeds.

Men det som bet allra bäst på de snart 18-åriga ungdomarna mötesdeltagarna var en sak:

– Risken att förlora körkortet, säger 16-åringen Hampus Jansson som själv kör moppebil.

A-traktorföraren Pontus Smeds håller med och lade till att det också är bra att bli informerad om riskerna.

Att A-traktorerna går för fort är mer regel än undantag, menar ungdomarna. Hur man ska lösa problemet med A-traktorer är inget som tagits upp på möte.

– Höj hastigheten till 45 kilometer i timmen. Så snabbt får moppebilar gå, samtidigt som de i princip är gjorda i plast. Det tar ju en timme att åka till Uppsala när man puttrar på i 15-20 kilometer i timmen, som en A-traktor gör om den är laglig. Jag åker mycket hellre 45 kilometer i timmen i en olaglig A-traktor än jag gör i en moppebil som är gjord av plast, säger Hampus Jansson.

LÄS MER: Två A-traktorer beslagtagna

LÄS MER: "Föräldrar måste ta sitt ansvar"