Coop i Alsike speglar sig i dammen framför butiken. Det luktar varm asfalt från ett vägarbete. Två elstolpar har monterats och framför dem är markeringarna i marken sprillans nya och vita. Inne i butiken har Inga-Britt Karlsson från Lagga kundvagnen full av varor. Det är andra gången hon är här.

– Det är lite trångt, med mycket varor. Det känns trevligare än stora Coop i Uppsala där jag brukat handla. Nu kommer jag hit i stället, säger hon.

Butikschefen Peter Jansson är uppvuxen i Lagga och bor i Knivsta. Tidigare basade han över en butik i Jakobsberg.

– Det här har varit lite av en dröm, säger han.

Butiksytan är 660 kvadratmeter. Det är svårt att få plats med ett postombud. I stället satsar de på att få in så mycket varor som möjligt. Allt eftersom kommer sortimentet att anpassas till efterfrågan, men de har en egen profil.

– Vi riktar in oss på kvalitet, ekologiskt och närproducerat. Vi tänkte att folk som bor i det här området är medvetna konsumenter, säger Peter Jansson.

Innan öppningen gick personalen runt och knackade dörr och lämnade ut 350 fredagsmyspåsar för att göra reklam för sig. På öppningsdagen 28 mars grillade de utomhus och hade musik. Ett till jippo planeras i slutet av april. Då blir det medlemshelg med kubbspel och medlemspriser.

– Vi måste bryta folks mönster att åka till Ica, säger Peter Jansson.

Har ni några andra planer framöver?

– Ja, att kunderna ska kunna beställa färdiga matkassar.