Det är en nedslagen Klas Bergström (M) som svarar i telefon morgonen efter valet. Det preliminära resultatet visar att Knivstas största parti inte längre är störst. Moderaterna tappar tre mandat i kommunfullmäktige. Hur gick det till?

– Det största skälet är den snabba utbyggnaden av Knivsta och vårt avtal med staten. Vi har kommunicerat aktivt hur det gått till, men i slutändan tror jag många känner osäkerhet kring Knivstas utveckling och om beslut och processer gått rätt till. Vi har inte nått ut med vårt budskap, säger Klas Bergström.

Han upplever att det pågått en kampanj mot honom som person, vilket han främst märkt i "Knivstagruppen" på Facebook.

– Det har varit tufft att stå emot och försöka förklara. Tonen har varit oförsonlig från personerna kring nätverket Obs Knivsta. Jag har träffat många människor som trott på deras påståenden, säger han.

Knivsta.nu ökar med ett mandat och är nu lika stora som Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Missnöjda röstar på SD, men även på oss, säger Lennart Lundberg (KNU).

Väljarna förväntar sig en förändring och nu gäller det att inte låsa in sig i block, menar han. Hans parti är öppet för en otraditionell majoritet.

– Ett majoritetsstyre är bättre för Knivstas invånare. Ett minoritetsstyre blir beroende av SD, säger han.

Tillsammans har de fyra allianspartierna M, C, L och KD fortfarande ett mandat mer än kvartetten S, V, MP och KNU. Men båda sidorna har tappat ett mandat var till SD.

Klas Bergström (M) ser olika möjligheter. En är att bilda majoriteter i fråga för fråga. En annan att bilda en stabil majoritet ihop med något annat parti, vilket han dock tror blir svårt eftersom enskilda partier i kvartetten kan tycka lika som alliansen i en viktig fråga men inte i en annan, till exempel skattenivå och fyrspårsavtal. Han låter ändå lite hoppfull.

– Alla är besjälade av att den politiska processen måste fungera.

Hur lokalpolitiken kommer att påverkas av att Sverigedemokraterna fått dubblerat stöd kan han inte sia om.

– Vi har liten erfarenhet av SD. De har varit sparsmakade med att ta debatter i olika frågor, säger Klas Bergström.

På förmiddagen efter valet sitter Sverigedemokraternas representanter i hela länet och går igenom valtekniska frågor.

– Vi räknade med att öka. Nu har vi möjlighet att komma in i nämnder där vi kan göra något, säger Gunnar Larsson (SD).

Kommer ni att bli mer aktiva i debatterna nu?

– Ja, självklart.

Varför har ni legat lågt tidigare?

– På grund av att det inte gjort någon skillnad. Vi har vetat på förhand att vi inte kommer att vinna något, svarar Gunnar Larsson.

Med SD i nämnder och styrelser kommer det att krävas mer diskussioner och bredare lösningar kring varje beslut, tror Peter Evansson (S).

– Det finns fördelar med det, men det komplicerar också.

Om det preliminära valresultatet håller i sig – de har bara fem röster mer - blir Socialdemokraterna för första gången större än Moderaterna i Knivsta. Trots att S tappar ett mandat är de nöjda.

– Vi hade räknat med betydligt värre. Vi insåg att budskapet om en skattehöjning som möjlig lösning för skolan och välfärden var riskabelt, men vi har fått stöd för det, säger Peter Evansson.

I den preliminära uträkningen skiljer bara en röst mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet, så det är oklart vem av dem som blir av med ett mandat. Onsdagen den 12 september presenteras ett uppdaterat valresultat.