Strax efter klockan 09.00 på fredag morgon rullade lyftkranen in på Centralvägen i Knivsta, som skulle sätta punkt för det ombestridda gatuköket Mojjen.

Polis var på plats, liksom media och några nyfikna Knivstabor samt de som ville stötta Mojjen och kom med plakat som uttryckte stor besvikelse över det som höll på att hända.

När remmarna hade fästs i alla hörn av gatuköket stannade arbetet plötsligt av. En bil kördes fram och Staffan Vikström, ägare till Mojjen med personal började lyfta ut kylskåp, mjölk, bröd och tillbehör som var kvar inne i gatuköket. Kanske var det förhoppningen att flytten inte skulle bli en verklighet som gjort att den inte var tömd i tid.

Artikelbild

| Plakat. En del uttryckte sitt missnöje med plakat.

–Det här är jättetragiskt. Flytten har varit ett stort samtalsämne men det har känts overkligt och så långt bort att man inte velat tänka på det. Vi hade först fått besked att det skulle hända i midsommar men för cirka tio dagar sedan kom ett nytt besked att det skulle ske idag, sa Jonatan Modig-Åsberg som jobbat på Mojjen i fyra år.

Medan det var en känslosam stund för vissa så var andra åskådare nöjda att se ett slut på den fejd som omgett gatuköket.

–Det har varit för mycket bråk och tjafs, det är skönt att den försvinner, sa några Knivstabor som betraktade det hela på avstånd.

När Mojjen till slut var tömd och Kronofogden hade gett klarttecken att det var dags, tog det inte lång tid för lyftkranen att segla upp gatuköket på flaket.

Artikelbild

| Historiskt ögonblick. Många ville föreviga Mojjens avfärd.

–Det här är vidrigt, var Staffan Vikströms kommentar när Mojjen rycktes ur marken. Han stannade kvar med personal och tog några sista bilder på sitt gatukök och berättade att han inte ser någon annan plats att sätta upp Mojjen på och fortsätta verksamheten.

Runt klockan 11.30 rullade Mojjen iväg för sin sista färd till Hyvelgatan i Knivsta industriområde.

Artikelbild

| Avfärd. Mojjen redo för avfärd från Centralvägen i Knivsta.