I Gredelbykyrkan smyger den ena gullungen efter den andra in med sina pappor. Det är fredag förmiddag och pappakafé. Hit kommer föräldralediga män som bor i Knivsta. Robin Smedbäck är här för första gången med sina två barn.

– Jag satt i morse och klagade på att jag inte visste vad jag skulle göra med barnen i dag. Då googlade jag och hittade detta, säger han.

Det är nästan alltid någon ny som dyker upp.

Artikelbild

| Det är lugnare på pappakaféet än på öppna förskolan, tycker Tim Sarkissian. Johan Högström, med sonen Folke Högström, fick tips om pappakaféet när han var på Krypklubben på öppna förskolan.

Fredrik Park har varit här förut. Han tycker det är skönt att utbyta erfarenheter med andra föräldrar.

– Som pappa har man andra förutsättningar. Hela graviditetsprocessen är det fokus på mamman. Det finns föräldragrupper, men de kallas för mammagrupper och känns så fortfarande, säger han.

Knivsta kommun ligger högt i statistiken över föräldralediga pappor, men när pappakaféet startade för elva år sedan var de ganska få. De flesta som kommer hit är lediga med första barnet. En del är relativt nyinflyttade eller arbetspendlar och känner inte så många i Knivsta.

– Det här har verkligen blivit en mötesplats. De tar varandras kontaktuppgifter, säger pastor Rut Casserfelt.

Artikelbild

| Rut Casserfelt är både pastor och förskolepedagog. Hon tycker det är roligt med pappaträffarna. Till höger Miranda och Neo Smedbäck som är här för första gången.

Hon brygger kaffe och fungerar som samtalsledare. Dagens tema är relationer och sociala nätverk. En barnmorska brukar vara med också och ibland en förskollärare, men denna gång är det bara hon.

Som kvinna känner Rut Casserfelt att det är spännande att få vara med. Hon tycker sig se en skillnad mellan könen.

Artikelbild

| Sofia Sarkissian och Idun Graemer har varit på pappakafé förut.

– Jag tror att mammorna vill göra rätt. Papporna är mer coola, säger hon.

En som börjat rulla barnvagn med pappor han träffat här är Johan Graemer, som hemtamt slagit sig ner i en av sofforna.

– Alla vi är i samma sits. Vi är lika mycket noviser. Det känns som om mammorna har mer hjälp av andra mammor och av barnavårdscentralen. Pappor ska mer vara stora och starka, säger han.

Liksom de andra papporna besöker han även Krypklubben på öppna förskolan Fröhuset och kan jämföra.

– Styrkan är att vi inte är så många här. Det är lite lugnare och blir mer samtal, även fast småknoddarna är med. Förra gången kom det tio barn, men det kändes ändå lugnare eftersom lokalen är mindre. Vi sitter i sofforna och barnen leker på golvet framför. Här har vi mer koll på dem, säger Johan Graemer.

Fredrik Park är nyinflyttad och kände bara en person i Knivsta sedan tidigare.

– Det är kul att vara hemma med sitt barn och följa utvecklingen, men jag saknar det sociala på jobbet. Utan öppna förskolan och pappakaféet hade jag varit galen, säger han.