Staffan Falk tar täten och visar vägen på cykelturen runt sjön Valloxen. Lennart Holkedahl kör sist och ser till att ingen försvinner under färden. Däremellan cyklar ett tiotal glada daglediga Knivstabor och Ann Martini, verksamhetsledare på Lyckträffen som ordnar en hälsovecka varje år där en cykeltur runt sjön ingår.

Då och då stannar Staffan Falk gruppen för att vänta in eftersläntrare.

– Den som inte är här kan räcka upp handen, skojar han.

Artikelbild

| Ann Martini är verksamhetsledare på Lyckträffen, en mötesplats för daglediga i Knivsta, som har en omfattande verksamhet året runt.

När alla kommit ikapp bär det av igen.

Vi lämnar villakvarter och skällande hundar bakom oss och susar förbi vitblommande slånbärssnår, sjungande fåglar, hagar och kossor. Men Valloxens vatten skymtar bara på håll några få gånger under färden.

Vi kör vänstervarvet runt sjön. I början är det mycket uppför och vinden blåser friskt. En som har det kämpigt är Bosse Lindström. Han leder sin blåa cykel i uppförsbackarna.

Du har inga växlar på cykeln?

Artikelbild

| En kort sträcka gick cykelturen på den hårt trafikerade 77:an.

– Nej, jag har inte det sörru. Den här cykeln är 48 år gammal, flåsar han.

När vi kommit halvvägs, åtta kilometer, blir det välbehövligt vätskestopp hemma hos Yngve Kjellgren. Han är inte med och cyklar, men bor längs vägen och har dukat fram dricka och dubbla havreflarn. Alla tar tacksamt för sig och sätter sig ner och pustar.

Artikelbild

| Varvet runt sjön Valloxen är 16 kilometer.

Ingrid Gustafsson har bott i Knivsta i bara ett år.

– Jag har cyklat här förut, men då visste jag inte var jag var, säger hon.

Artikelbild

| Barbro Holkedahl gräddar våfflor i två dubbla våffeljärn.

Genom Lyckträffen har hon fått nya bekanta och under hälsoveckan har hon deltagit i sittgympa också.

Lennart Holkedahl tittar på klockan och ser bister ut. Tidsschemat har spruckit.

– Jag har beställt våfflor till halv tre. Min fru ringde och undrade var vi var, säger han.

Barbro Holkedahl gräddar våfflorna. Hon är också beredd att komma till undsättning med bilen ifall någon skulle få punktering, men det behövs inte. Efter slingriga grusvägar och en inte så hälsosam sträcka på väg 77 där vägdammet yr från tunga timmerbilar så att det knastrar mellan tänderna, kommer alla ordentligt i hamn utan några missöden. Staffan Falk har agerat trafikpolis och sett till att alla kommit över stora vägen säkert.

Han och Lennart Holkedahl har fullföljt sina uppgifter och kliver in sist genom dörren till Lyckträffen vid Sågverkstorget.

– I morgon blir det spinning, säger Staffan Falk.

Snart sitter alla bänkade med varsin våffla. Utom Harri Kööpä som får två våfflor, för han fyller år.