Det är nu tio år sedan barnmorskan Lotta Wiström startade pappacaféet i Knivsta. Inspirationen kom bland annat från liknande grupper i Stockholm.

­– Man kunde se att pappaverksamhet ledde till färre separationer och till att papporna hade större del av vårdnaden om det ändå blev en separation, säger Lotta Wiström som tyckte att det räckte gott och väl som argument.

Gruppen är ungefär femton pappor stor och även om verksamheten påminner om en vanlig öppen förskola med barnlek så är fokus på papporna. Ofta träffas de kring ett tema, allt ifrån mat till kommunikation i relationen.

– Tanken är att stötta föräldrarna i deras roll.

Eftersom Knivsta är en sådan kommun många flyttar till har en viktig funktion för deltagarna också varit att knyta kontakter.

– Många har kanske inte mor- eller farföräldrarna i närheten och känner inte så många, så detta har varit ett viktigt sätt att skapa ett nätverk, säger Lotta Wiström.

Knivstafäderna ligger ofta högt jämfört med rikssnittet när det kommer till att ta ut föräldraledighet. De har en bit kvar till hälften dock: år 2017 tog de ut 31 procent av föräldraledigheten i dagar räknat.

– Femtio-femtio kanske vi aldrig uppnår men man kan ju hoppas att det fortsätter öka, säger Lotta Wikström.