Parkeringbristen påverkar vården negativt

Både patienter och personal har svårt att hitta lediga parkeringsplatser i närheten av Knivsta vårdcentral och det finns ingen förbättring i sikte.

Johanna Carlsson är läkare på Knivsta vårdcentral. Hon bor i Uppsala och behöver ta bilen till jobbet för att hinna lämna och hämta barnen.

Johanna Carlsson är läkare på Knivsta vårdcentral. Hon bor i Uppsala och behöver ta bilen till jobbet för att hinna lämna och hämta barnen.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-10-07 12:01

Kommuninvånarna växer i antal, liksom mängden patienter på Knivsta vårdcentral och Folktandvården. Något som däremot inte växer är parkeringen. Patienter blir försenade till bokade besök för att de har svårt att bli av med bilen.

– Ibland är de upprörda. En del uppfyller inte kravet för handikapparkering men är ändå sjuka och har svårt att gå långt. Andra säger att de fått stå och vänta på en parkeringsplats, säger Nina Blomgren, tillförordnad verksamhetschef på vårdcentralen.

Konsekvensen blir att vårdbesöket förkortas och då hinner vårdpersonalen inte med allt de egentligen skulle ha gjort. 

Tvärsöver gatan ligger en pendlarparkering. Där brukar personalen försöka parkera, men den är också ofta full. Då letar de längre bort.

– Vi är ju friska och kan gå, säger Nina Blomgren.

Patienten Katharina Englund promenerar när hon kan, 20 minuter enkel väg från hemmet. 

– Förut kunde jag inte gå, men nu går jag hos en fysioterapeut och är rörligare, säger hon. 

När det regnar tar hon bilen och då kan hon bli stående rådlös vid en proppfull parkering. Den fredagseftermiddag då tidningen är på plats är det dock gott om tomma platser. Klockan tre kommer Johanna Carlsson ut från vårdcentralen och går med snabba steg mot sin bil. Hon arbetar som läkare och har personaltillstånd.

– Oftast kommer jag före klockan åtta på morgonen och då går det bra. Men kommer jag efter åtta är det kört, säger hon. 

Då åker hon till betalparkeringen tvärsöver gatan. Hittills har hon lyckats få plats där. 

– Hela dagen är det ont om parkeringsplatser. Det är ett vanligt klagomål. Patienter kommer för sent och det stör vår verksamhet en hel del, säger hon.

Kommunfastigheter i Knivsta AB äger parkeringen vid vårdcentralen. De saknar mer markyta för att kunna utöka parkeringen i närheten, meddelar vd:n Hans-Petter Rognes. 

När det gäller pendlarparkeringarna finns inte heller några planer på att utöka antalet platser, enligt gatuchef Kristofer Kvarnström.

Vad råder du patienter som behöver ta bilen att göra?

– Rådet kan vara att vara ute i god tid och om det är fullt söka efter parkering på östra sidan om järnvägen där det oftast finns tillgänglig gatuparkering inom några minuters promenad. Alternativt fundera över om det är möjligt att välja att gå, cykla eller ta bussen, svarar Kristofer Kvarnström.

Katharina Englund är patient på Knivsta vårdcentral. För att slippa parkeringstrubbel promenerar hon när hon kan.
Katharina Englund är patient på Knivsta vårdcentral. För att slippa parkeringstrubbel promenerar hon när hon kan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!