Akustiken är bra i Tilassalen i kommunhuset. Den borde användas mer till musik, tycker Petra Valman. Hon är producent och spelar Greta i operan Hans och Greta som ska spelas upp när Centrum för idrott och kultur invigs 8 december. Vid sex tillfällen håller operagruppen öppna repetitioner.

– Det är så himla kul och ett sätt att väcka intresset, säger Marianne Eklöf, som regisserar och spelar mamma och häxa.

– Jag tänker också att vi skapar en ny modell för hur man bygger upp en operaföreställning, så att det blir en längre process för publiken och mer interaktion. De får reflektera över konsten och livet, säger Petra Valman. 

Artikelbild

| Marianne Eklöf är regissör och spelar mamman och häxan i föreställningen. Med altfiolen spelar hon göken som gal också. Vid pianot sitter Ludvig Nilsson.

Barn är en tacksam publik tycker de, för att de interagerar och är så direkta. Och det är nyttigt att våga repetera inför publik, innan föreställningen är färdig.

– Då får man göra fel, säger pianisten Ludvig Nilsson. 

De valde barnoperan Hans och Greta för att den är rolig och som teater, utan en massa långtråkiga arior. Därför passar den alla åldrar.

– Men musiken är avancerad, säger Emelie Bjurviken Lundh som spelar Hans.

Artikelbild

| Elis Wilking och Sasha Mellberg går i sexan på Alsike skola och ser fram emot att vara med på operarepetitionen.

Flera skolklasser strömmar in i kommunhuset. Sasha Mellberg, i sexan på Alsike skola, har inte hört opera förut men säger:

– Jag tror jag kommer tycka att det är kul. Jag tycker mycket om musik.

Klasskompisen Elis Wilking har lyssnat på opera förut och tycker att det är ganska bra, men lite för högljutt.

Operagruppen hoppas att de som kommit på repetitionerna även ska se den färdiga föreställningen.