Ingen har tidigare rott runt den norska ögruppen Svalbard. Anledningen till detta är främst att det varit svårt att ta sig runt, men då mängden is minskar allt mer öppnas farbara passager. Förra året tog sig Knivstabon Sören Kjellkvist och hans kamrat Glenn Mattsing över Barents hav till Longyearbyen, men stoppades strax av drivande packis. 28 juli i år återupptogs expeditionen. Målet är att runda Svalbard i syfte att belysa hur Arktis förändras.

Varje dag under den tid som expeditionen pågår skickar Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing uppdateringar från färden och på en karta är det möjligt att se var de befinner sig, dygn för dygn. 4 augusti nådde de sin nordligaste position. Men det var inte lätt. I uppdateringen från dagen skriver de: "En av expeditionens tuffaste dygn började i stiltje, övergick till stormnära vindar och slutade i stiltje. Det blev 23 sekundmeter i byarna och vi hade inte en chans att nå Lågöya där vi planerat ta skydd. Vi sköts i raketfart norrut mot packisen. Vi kämpade hårt i vinden under 7 timmar. Vågorna växte och växte. När de formade fyra till fem meter höga rytande väggar insåg vi att vi var fast i denna två dygn långa luftkatapult." När expeditionsfartyget M/S Quest dök upp på GPS:en fick de som tur var hjälp att ta sig till land.

Om de nu lyckas runda Nordostlandet fortsätter de österut mot Vitön, för att sedan vända söderut igen om strömmarna tillåter.