När 9 av 12 valdistrikt i valet till riksdagen var räknade hade SD 17,8 procent av rösterna och KD 8,7 procent. S hade då 20,9 procent, V 5,2 procent, MP 5,5 procent, M 22,6 procent, Centern 11,1 procent och Liberalerna 6,6 procent.

I Knivsta, ett starkt KD-fäste där partiet fick 8,6 procent av rösterna i valet 2014, var deras förstanamn i valet till kommunfullmäktige, Pontus Lamberg, inte förvånad.

– Det är en trend vi sett på senare tid när vi nått ut med vår politik, säger Pontus Lamberg.

– Vi har känt när vi har valkampanjat i Knivsta att Knivstaborna vill ha ett nytt ledarskap i kommunledningen, sade Pontus Lamberg.

Moderaterna, som blev det största partiet i valet till kommunfullmäktige i Knivsta 2014, såg ut att tappa stort i väljarstöd när vallokalsundersökningarna för valet till riksdagen presenterades på söndagskvällen. I SVT:s undersökning fick partiet 17,8 procent, en kraftig tillbakagång jämfört med valet 2014.

Kommunalrådet Klas Bergström (M) var försiktig i sina första kommentarer på söndagskvällen.

– Det är svårt att ha en kommentar innan vi har ett resultat, sade han. Men det som ser glädjande ut är att Moderaterna ser ut att bli näst största parti i riksdagen, sade han.

Det preliminära valresultatet för kommunvalet var strax före klockan 23 inte klart.