Moa Åberg är lite orolig för att inte hitta när alla klassrum ser likadana ut. Estrid Klintskog säger att skolan inte låg så långt bort som hon trodde, så hon kom alldeles för tidigt. Beverly Lindholm tycker att det ska bli skönt att slippa småbarnen på Alsike skola. De går alla i åttan på nya Adolfsbergsskolan i norra Alsike. Det är första dagen och allt doftar nytt.

– Stopp! Skogräns.

I entrén står lärarna och säger åt alla vänligt men bestämt att ta av sig skorna. I den här skolan är det ljuddämpande heltäckningsmattor. De vill varken ha skosmuts, läskspill eller tuggummin i mattan. Även godis och tobak är förbjudet.

Artikelbild

| Jag stolt över att vara rektor för den här skolan, säger Pia Smårs. Hon är förtjust i båsen där man kan sitta lite avskärmat och ostört.

Stämningen är högtidlig.

– Det är få lärare förunnat att få vara med om det här. Det har varit en fantastisk resa att få följa med i flytten och vara med och påverka och anpassa salarna, säger musikläraren Patrik Lindqvist.

En elev i röd luvtröja, Xanna Martineau, skuttar fram och kramar honom. Han är hennes favoritlärare och musik hennes favoritämne.

– Den här skolan känns mycket större och fräschare. Den har bättre energi, om du vet vad jag menar. Och nu har vi en egen musikstudio! Jag är uppspelt över att få jobba där, säger hon.

Artikelbild

| Det är bra med skofritt, men det kommer säkert att bli så att någon råkar ta någon annans skor, tror Anna Knudsen.

NO-läraren Nadia Källström upplever en nystart.

– Det här är ett hälsosamt lågenergihus som andas. Och att den är skofri gör att den känns mysigare. Det ger en mjukare attityd tror jag, säger hon.

Artikelbild

| Xanna Martineau kramar om sin favoritlärare Patrik Lindqvist som undervisar i musik, hennes favoritämne. Hon är extra glad för att skolan har en musikstudio.

Skolan har inte så många skrymslen och vrår. Det tror kuratorn Jaya Montell gör att de vuxna kommer närmare eleverna.

– Här får man mycket bättre överblick och koll på hur alla mår, säger hon.

Artikelbild

| Erik Arwidson, Claudio Falcon Sanchez, Lisa Gille och Oscar Görgård tycker att skolan är jättefin. Det känns extra roligt i början, "ungefär som när man fått en ny julklapp", säger Claudio.

Rektorn ska hålla tal. Den stora trappan av ekträ fylls av elever. En del står på övervåningen bakom glasräcken.

– Hjärtligt välkomna till Adolfsbergsskolan. Här har vi eleverna och lärandet i fokus. Ni är de viktigaste personerna på skolan, det ska ni veta, säger rektor Pia Smårs.

Artikelbild

| Maten lagas på skolan och dagen till ära blir det efterrätt, fruktsallad.

Hon uppmanar alla att vara rädda om den nya skolan och varandra.

Eleverna har fått vara med och välja möbler. Tack vare dem finns det gungande lektionsstolar och orange pallar som böjs åt alla håll.

Artikelbild

| Lärarrummen har glasvägg, så ingen behöver öppna dörren för att se vilka som är där.

Det enda som saknas är en idrottshall. I väntan på den får eleverna ha inomhusgymnastik på Alsike skola.

– Man får vända på kakan. De får en promenad på 20 minuter, säger Pia Smårs.

Artikelbild

| Beverly Lindholm, Estrid Klintskog, Moa Åberg och Alma Densjö upptäckte att skolan inte ligger så långt bort som de trodde och tycker att det ska bli skönt att slippa "småbarnen".

Hon har varit med från dag ett och är mycket nöjd med resultatet. Ivrigt visar hon alla specialsalar för fysik, kemi, biologi, teknik, bild, slöjd, musik och hem- och konsumentkunskap.

På ett ställe finns långa svängda blå bänkar som eleverna springer på och hoppar över. Rektorn skrattar förtjust, så hade hon inte föreställt sig att bänkarna skulle användas, men inte gör det något när ingen har ytterskor på sig.