Valloxen är en bra fiskesjö där abborrarna äter sig feta på kräftor. Men allmänheten får bara fiska i en bråkdel av sjön, i den långsmala viken närmast tätorten.

För ungefär 25 år sedan försökte den sedan länge insomnade Knivsta Sportfiskeklubb att göra Valloxen till ett fiskevårdsområde. Det stöp på att markägarna sa nej. Fiskerätt höjer värdet på en fastighet, vilket kan vara ett av flera skäl.

Nu har sportfiskeklubben återuppstått och har samma mål i sikte. Ordföranden Joel Nejdling är hoppfull:

Artikelbild

| Sportfiske är en ganska stor hobby i Knivsta, berättar Joel Nejdling som gör egna drag av trä och många lager lack.

– Det har skett generationsskiften och jag tror att vi har en annan approach, säger han.

Det gäller att förklara vad markägarna har att vinna på ett fritt men reglerat fiske.

– Om sjön blir ett fiskevårdsområde tillsätts tillsynsmän. Man får kontroll över fisket. Dessutom kan markägarna tjäna pengar på att sälja fiskekort. När vi berättar det blir de mer positiva, säger Joel Nejdling.

Aprildagen är solig och isen har släppt sitt grepp om sjön. Joel Nejdling öppnar sin fiskelåda och visar färgsprakande hemmagjorda drag. Han är medlem i föreningen Knivsta betesbyggare också.

Artikelbild

| Joel Nejdling är ordförande i Knivsta sportfiskeklubb, som vill göra Valloxen till ett fiskevårdsområde.

– Känslan att ta fisk på egna drag är väldigt trevlig. Tillfredsställelsen med fisket ökar av att ha gjort något som lurar en fisk, säger han.

Knivsta sportfiskeklubb fick pengar från Länsstyrelsen för att kartlägga vilka markägare som har fiskerätt i Valloxen. Kartläggningen blev klar i höstas och nu söker de efter en neutral och kunnig förrättare som kan samla alla markägare till ett möte. Om markägarna säger ja kan allt gå väldigt fort.

– Annars kan det bli så att bara en del av sjön blir fiskevårdsområde och det är krångligt med en massa streck i vattnet, säger Joel Nejdling.

Om planerna lyckas ska informationsskyltar med fiskeregler placeras ut längs stranden. Det är upp till markägarna att bestämma reglerna, men Knivsta sportfiskare förespråkar ett så fritt fiske som möjligt.

Anna-Karin Liebers fastighet ligger hundra meter från stranden, men hon har fiskerätt i sjön.

– Jag ser positivt på tillsyn som kan motverka tjuvfisket, men jag är tveksam till att markägarna kommer att tillåta fiske i hela Valloxen, säger hon.

Clarence Tovar har strandtomt och vattenrätt. Han är starkt kritisk.

– Att instifta ett fiskevårdsområde är för mig en legalisering av ett omfattande tjuvfiske, säger han.