Det blir ingen solcellsanläggning på kommunhuset i Knivsta. Däremot kommer Högåsskolans tak att täckas av solceller.

Boo Östberg (C) föreslog för något år sedan att taket på Knivsta kommunhus skulle förses med solcellsanläggningar. Men det ser inte ut att bli några solceller där eftersom Knivsta kommun bara hyr byggnaden.

– Däremot finns nu beslut om att sätta solceller på Högåsskolans tak. Den byggnaden har också en bra placering, mitt i Knivsta, säger Boo Östberg.

Högåsskolan byggs just nu på Sågenområdets norra del. Byggnadens tak kommer att synas både från Gredelbyleden, från många bostäder i det nya området och från tåget.

– Hela Högåsskolan byggs som en passivhusskola och att den blir det, samt att den förses med solceller har också en pedagogisk del. Eleverna på skolan kommer att se hur miljövänlig energi fungerar i praktiken, säger Boo Östberg.

Det är 300 kvadratmeter av skolans tak som nu täcks med integrerade solceller. De är inte av den mest effektiva och dyra sorten, men kommunen sparar till en början 45 000 kronor i takkostnader. Elen kommer att användas i ett tillagningskök som ska byggas i skolan.

– Eftersom man i köket till viss del också ska producera mat till förskolor och hemtjänst så kommer Högåsskolan vara i behov av el även under sommarhalvåret då solen strålar som bäst, säger Boo Östberg.

Någon överskottsel kommer däremot inte bli lönsam för kommunen att sälja från anläggningen på Högåsskolan. Om tio år räknar politikerna med att solcellsanläggningen ska vara avskriven. Därefter hoppas man att elen som anläggningen producerar ska bli en ren vinst för kommunen.