Erik Bashore brukar passera Ängby park när han åker buss till Thunmanskolan där han arbetar som musiklärare. En dag slog det honom att det snart är exakt 50 år sedan Led Zeppelin spelade i parken. Då fick han en idé. Han kontaktade parkansvariga Håkan Modiér som inte var sen att haka på.

– En musikalisk 19-åring som dyrkar Led Zeppelin frågar: får jag göra honom ära på 50-årsjubileet? Hm, om 50 år kanske han är Led Zeppelin. Jag måste låta honom göra sin grej, säger Håkan Modiér.

Erik Bashore älskar det brittiska rockbandet Led Zeppelin.

– Det är mest nostalgi, för det var det första rockbandet jag började gilla säger han.

Exakt på årsdagen fredag 14 september genomför Erik Bashores band "Total stranger" och fyra andra ungdomsband en hyllningsfestival. Alla ska spela minst en Led Zeppelin-låt.

– Mitt band ska göra en cover på "Communication breakdown". Det är min favoritlåt och jag vet att Led Zeppelin spelade den här i Ängby park, berättar Erik Bashore.

Då hette bandet fortfarande The New Yardbirds och var förband åt det amerikanska rockbandet Country Joe and the Fish. Kort därefter bytte de namn och släppte sitt debutalbum, "Led Zeppelin". Sedan blev de ett av 1970-talets största rockband och fortsatte att göra nya låtar fram till 1980, då trummisen John Bonham dog.

– De var originella och provade nya grejer hela tiden. Sedan är det coolt att de besökte Knivsta på sin första turné, säger Erik Bashore.

Parkansvariga Håkan Modiér säger sig vara fullständigt omusikalisk.

– Min grej är att bevara kulturarvet Ängby park. Jag vill få saker att hända, säger han.

Tillsammans med Lennart Runnding och Rolf Jansson har han skrivit "En nostalgibok om Ängby park". Han är förtjust över att ungdomarna nu tar plats i parken, på eget initiativ och allt.

– Vad händer om 19-åringar får smak på detta? Blir det så bra som jag hoppas så kanske de här ungdomarna om femtio år är parkansvariga, säger han.

Han tror att Led Zeppelinfestivalen även kan dra till sig den äldre publiken.

– Många Led Zeppelin-nördar är inte purunga. Några som stod på olika scener med elgitarrer då är med i PRO i dag, säger Håkan Modiér.

Banden som ska spela är Total stranger, The Eternal daydream, Sparklekick, Social elite och Pythagora. Och mellansnacket mellan varje spelning är givet. Det ska handla om Led Zeppelin.