Den 27-29:e december anordnas under tre kvällar reflexvandringar i de mörka skogarna utanför Ekhamns gård i Knivsta. Med bara en ficklampa och en vän i handen så kan du gå en skogvandring mellan klockan 16-20 där endast reflexer vägleder dig genom mörkret. Vandringen är lämplig för vuxna och barn över 5 år och beräknas ta 30-90 minuter beroende på vilken rundtur som väljs. UNT har träffat Malin Wolters, som tillsammans med sin man Fredric Wolters är grundarna till Sagolik Upplevelse, företaget bakom reflexvandringen.

– När vi själva blev föräldrar insåg vi att det inte finns jättemycket att göra häromkring för barnfamiljer. Vi anordnar det vi själva hade velat gå på, berättar hon.

Idén till reflexvandring väcktes när paret själva gick en liknande tur, fast mycket mindre. De insåg snabbt att de skulle vilja fixa samma sak, fast mer arrangerat.

Artikelbild

| Natur. Reflexerna sitter olika långt ifrån varandra och ibland kan de vara lite kluriga att hitta.

– Vi vill göra det här till en rolig upplevelse och göra det där lilla extra så att kvällen blev något häftigt att minnas. Vi riktar oss till barnfamiljer, men även par och vänner, och målet är att få folk att komma ut och känna sig nära naturen.

Utanför Ekhamns gård kommer en lägereld att tändas. Besökarna får starta vandringen, som behöver föranmälas, genom att följa stormlyktor och snitslar till skogskanten där första reflexen sitter. Därefter gäller det att på egen hand, med hjälp av ficklampor, hitta resterande reflexer genom skogen.

– Ibland kan det vara lite klurigt att se var nästa reflex är men ibland är det lätt, förklarar Malin Wolters.

Trots att skogen blir väldigt mörk den här årstiden är inte planen att skrämmas, utan istället att skapa en spänning i vardagen. Hon räknar inte med någon vinst och berättar att det viktiga inte är antalet besökare.

Artikelbild

| Ekhamns gård. Under reflexvandringarna kommer även andra aktiviteter att ske på gården, så som fikastunder.

– Jag gillar att underhålla folk. Det viktigt är inte att tjäna på det, utan att ge folk en chans att komma hit på något annorlunda som ska vara roligt och spännande.

Sagolik Upplevelse har planer på fler evenemang i framtiden. Bland annat anordnas en buggkurs i början av nästa år och om reflexvandringen blir lyckad så fixar de gärna fler vandringar framöver.

– Jag har så himla många tankar och idéer som jag vill förverkliga, säger Malin Wolters.