Benjamin Nordström filmade ovädret från vagnen. Efter en stund började det bli lite väl dramatiskt; husvagnen gungade av de kraftiga vindarna och haglet drev in genom fönstret. När dörren blåste upp bestämde han sig för att lämna husvagnen och springa upp till bostadshuset på gården i Alsike.

Då slog blixten ner:

– Jag kastades bakåt av tryckvågen, tillbaka in i vagnen och slog huvudet i spisen. Jag förstod inte vad som hände, det var en kraftig hetta, som om en skogsbrand dragit in, säger han.

Artikelbild

| Benjamin Nordström var sekunder från att träffas av blixten under ovädret i söndags.

Han berättar om hur han i panik reste sig och sprang mot bostadshuset där hans mor bor.

– Men halvvägs dit ser jag hur blixten slår ner igen på baksidan av huset. Det kommer svart rök från väggen och jag rusar in och skriker att det brinner.

Blixten hade slagit ner i en ledning på husets hörn. Propparna i proppskåpet hade smält av hettan, och alla lampor i huset var kolsvarta.

– Brandmännen som kom hit sa att vi hade haft änglavakt. Det var ett nedslag med både kraft och värmeutveckling, säger Benjamin Nordström.

Artikelbild

Efter söndagens oväder har han haft svårt att sova och saknat aptit.

– Sjukvårdsupplysningen har berättat att det är en normal reaktion, kroppen blir stressad och reagerar.

Artikelbild

Han berättar också att händelsen satt sina spår mentalt:

– Så fort det börjar mullra eller jag ser mörka moln samla sig så är jag på helspänn. Hjärtat börjar rusa och jag nästan ber att det inte ska slå ner igen. När elektrikern var här kunde jag inte röra sladdarna, det väckte ett sådant obehag att han fick säga till mig att ta det lugnt och sätta mig ner.

Artikelbild

Han har bott på platsen i 14 år, och i höstas brann hans tidigare bostad ner efter just ett blixtnedslag.

– Det träffade i nocken, hela huset var övertänt på två–tre minuter så det fanns inget annat att göra än att låta det brinna ner, säger han.

Artikelbild

Nu håller han på att bygga ett nytt hus på tomten.

– Jag kommer garanterat att ha åskledare på det huset, säger han.