Villa totalförstörd utanför Knivsta

På torsdagsmorgonen brann en villa i Husby-Långhundra ner helt. I samband med branden fördes en person till Akademiska sjukhuset med ambulans.

Villan helt övertänd på torsdagsmorgonen.

Villan helt övertänd på torsdagsmorgonen.

Foto: Utryckning Uppsala

Knivsta kommun2019-10-10 07:26

Klockan 06.53 på torsdagsmorgonen larmade en förbipasserande SOS alarm om en villabrand i Husby-Långhundra, öster om Knivsta. Brandkårer från två stationer kallades till platsen.

När brandstyrkorna kom fram till villan, som låg nära väg 77, var den helt övertänd. De riktade därför in sig på att skydda den omkringliggande skogen och en bränsletank som var placerad cirka 15 meter från huset.

En förbipasserande bilist på väg mot Uppsala blev vittne till branden strax innan brandkåren var på plats.

– När jag närmade mig syntes ett stort rökmoln och sedan såg jag att villan var helt övertänd, sade Ola Rygård, som bor i Uppsala.

Vid 08-tiden uppgav räddningstjänsten att det trots bränsletanken inte förelåg någon explosionsrisk. 

– Villan kommer att brinna ner helt, men bränsletanken är utom fara och det ska inte finnas någon risk för att elden sprider sig till skogen, sade Tobias Åkesson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, då.

Strax efter klockan 09:00 uppgav polisen att en person som troddes vara ägaren hade hittats i samband med branden. Personen var vaken och talbar.

– Han befann sig inte i villan utan i en närliggande fastighet och är förd med ambulans till Akademiska sjukhuset för kontroll, sade Fabian Hamnqvist, presstalesperson vid polisens region Mitt.

Släckningsarbetet pågick i flera timmar. Därefter tog polisen över ärendet för att genomföra en teknisk undersökning.

Efter att ha undersökts av läkare på Akademiska sjukhuset hördes husägaren av polisen. På torsdagseftermiddagen uppgav polisens jourhavande förundersökningsledare Carin Bernström att en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet skulle upprättas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!