Bakgrunden är händelser vid en tvådagarskonferens i Stockholm tidigare i veckan. Enligt tidningen Hem & Hyra ska flera personer då gått fram till en mikrofon och dragit djupt kränkande skämt som varit såväl rasistiska som sexistiska.

Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren vill inte gå in på vad som egentligen hände, men säger till tidningen:

Vi har fått allvarliga anklagelser där enskilda individer har betett sig på ett sätt som vi inte accepterar. Man har gått över gränsen och det kommer att få konsekvenser för de individerna. Vi tänker ta reda på exakt vad som har hänt, men det kommer inte gå att jobba i Hyresgästföreningen om det passerar en gräns.
Rasistiska och sexistiska kränkningar ska inte förekomma. Jag är otroligt trött och irriterad på att enskilda medarbetare inte klarar av det – och det är särskilt tydligt när alkohol är inblandat.

Tidigare problem

Alkohol ska nu inte få förekomma vare sig på föreningens kontor eller olika arrangemang som arbetsgivaren står för. Sedan tidigare har Hyresgästföreningen som policy att inte betala för alkohol i några sammanhang.

Tidningen Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Hyresgästföreningens medlemsrekryterare bjudits på utlandsresor och bland annat deltagit i whiskeyprovning – trots alkoholförbud.

Inte okej

Alla anställda ska nu uppdateras i föreningens värdegrund och dessutom skriva under att man tagit del av informationen.

Vi har fått exempel på andra händelser inom organisationen som inte är okej. Det är inte bara en fråga om alkohol, det handlar också om attityder och värderingar. Vi måste arbeta för att bryta kulturer som finns i delar av vår organisation, säger Jonas Nygren till tidningen.