I dag är det julafton för vårt demokratiska system. Men alla kommer inte att utnyttja sin rättighet att rösta. Och det kan det finnas olika skäl till. De skälen tänker jag smula sönder – men snällt – för min förhoppning är att fler ska gå och rösta i dag.
”Tittar jag på valaffischerna blir jag bara förbannad. Skojar de med oss?”
Ja, man kan undra. Mer intetsägande budskap än årets får man leta länge efter. Men jag tror tanken är att partierna vill väcka känslor med valaffischerna. Inte ge besked. Känslor fungerar på ett undermedvetet plan och kan vara det som får vågskålen att tippa över hos dem som står och tvekar mellan två partier. Rösta men tro inte på flosklerna!
"Det är svårt att veta vad partierna vill"
Ja, men ställ inte för stora krav på dig själv. Du kan inte ha koll på allt. Fundera över vilken grundideologi som klappar i takt med ditt hjärta och välj något parti som står närmast. Att rösta på ett parti behöver inte vara att sympatisera med alla deras förslag. Men röstar du inte, skänker du bort din röst till motståndarsidan.
”Politikerna bara ljuger”
Nej, det är en förenklad bild. Politiker är bättre än genomsnittet på att slingra sig men för övrigt är de rätt lika oss andra; somliga ljuger, andra talar sanning, vissa både ljuger och talar sanning. Den som säger att politiker bara ljuger kan vilja öka politikerföraktet för egen vinnings skull. Det är många som sprider budskap om kris och katastrof i år, och troligen gör de det för att vi andra ska tänka att de sitter inne med lösningen. Men lita inte på olyckskorparna, somliga budskap är till och med fejk, och bli inte rädd. Rädda människor handlar ofta i panik.
”Jag är bakis”
Mycket möjligt men inget problem. Vallokalerna är öppna från klockan 8 på morgonen till 20 på kvällen. Innan stängningsdags borde du ha återhämtat dig, annars bör du uppsöka läkare. Vill du hellre förtidsrösta – det kan man också göra på valdagen – är lokalen i Fyrishov öppen till kl 20.
”Jag är trött efter kulturnatten”
Se smulningen ovan.
"Jag skiter i valet, är inte intresserad och inte tillräckligt insatt"
Fast det kan du snabbt bli. Testa att svara på frågorna i en valkompass. Såklart rekommenderar jag den som finns på unt.se. Då får du ledtråd till dig själv och vem du är som politisk varelse. Känns svaret rätt, är det enkelt – då vet du. Känns svaret fel börjar du nog inse själv var du hör hemma på den politiska skalan.
”Jag hinner inte – ska ut i skogen och plocka svamp”
Sämsta ursäkten ever! Att rösta tar inte lång tid. Svampen hinner inte ruttna i korgen när du lägger tre valsedlar i varsitt kuvert.
"Jag vet inte hur man gör"
Ingen fara. Valarbetarna svarar mer än gärna på dina frågor. Det är en av deras arbetsuppgifter.
"Vi har redan så högt valdeltagande"
Ja visst. I förra riksdagsvalet var det 85,8 procent som röstade. Det kan verka mycket men toppåret 1976 röstade hela 91,8 procent. Kan vi toppa toppåret? Lita inte på att andra röstar som du skulle ha gjort. Den generation som börjar strunta i sina demokratiska rättigheter riskerar bli den första som förlorar dem.