Han är en riktig nörd

Lego har gått från att bara vara något som barn leker med till att även vara en vuxenhobby att räkna med. Vi träffar Daniel ­Eggens, en av flera Uppsalabor i föreningen Swebrick.

Husen ska se svenska ut.

Husen ska se svenska ut.

Foto: Tomas Lundin

Leva2014-11-03 07:24

Få kan ha missat de danska plastklossarna som har roat barn i stora delar av världen under en massa decennier. Samtidigt har nog många vuxna svurit över att klossarna är väldigt dyra, att de snabbt skräpar ned barnets rum och att de gör fruktansvärt ont att trampa på. Men för vissa vuxna har byggandet blivit både en hobby och en livsstil. Uppsalabon Daniel Eggens hör till dem som kan titulera sig afol (adult fan of lego, det vill säga vuxen legofantast).

– Jag byggde rätt mycket när jag var mellan åtta och tio år, men det riktiga intresset började för mig som med många när jag fick barn och började köpa lego till barnen.

Daniel Eggens märkte att han själv tyckte att det var roligare än barnen, och han bestämde sig för att bygga en legostad åt barnen.
– Och sedan tog det inte stopp. Här får jag utlopp för min kreativitet och det är oerhört avkopplande att sitta och komma på lösningar både när det gäller hur jag vill att bygget ska bli och hur jag löser det rent praktiskt på ett snyggt sätt, berättar han när vi träffar honom i bostadsrättsföreningens hobbyrum där han har fått en egen liten hörna.

– Jag är väl här och bygger ett par gånger i veckan. Jag brukar gå upp tidigt på helgmorgnar och gå ned och bygga innan familjen vaknar.

Tid går också åt till att diskutera legobyggandet på nätet. Daniel Eggens misstänkte att han inte var ensam om att vara vuxen och bygga lego och när han letade runt på nätet hittade han den svenska föreningen Swebrick, där han i dag är engagerad.

– Vi har en otroligt bra gemenskap och ordnar träffar och åker på resor tillsammans. Sedan är det väldigt utvecklande både att titta på andras byggen och bli inspirerad och dela med sig av sina egna byggen och få kritik, säger han.

I Daniel Eggens verkstad är bitarna sorterade efter färger och sorter i olika plastaskar. Några samlarobjekt står uppställda längst in på bordet, men han är varken en övernitisk sorterare eller någon med en gigantisk samling byggsatser.

– Man kan säga att det finns tre kategorier legofans. Samlare, byggare och sorterare. Och jag är främst en byggare. För mig är grejen att få ett utlopp för min kreativitet. Det fascinerande med lego är att du kan bygga i princip vad du vill, men samtidigt finns det en begränsning i och med att det finns ett begränsat antal olika klossar, säger han.

När vi träffar honom håller han på att förbereda inför Swebricks legoutställning på Grand i Uppsala 8-9 november. Ett par av byggena är hus till en större stad som är byggd i stil med legos modulhusserie, eller CC-serien som den också kallas efter den första byggsatsen ”Café corner”. Den är framtagen just för äldre legobyggare och har en rekommenderad ålder från 16 år på kartongerna.

– Det jag har försökt göra är att det ser ut som att husen skulle kunna vara byggda i Sverige, säger Daniel Eggens, som har en fil kand i arkitektur och konstvetenskap i bagaget och har jobbat med byggnadsvård.

Förutom CC-serien bygger han gärna medeltida miljöer. I ett förråd finns en färdigbyggd sådan som väntar på att ännu en gång få ställas ut. Han förklarar att han själv bygger med målet att ställa ut, medan andra byggare är mer inne på att fotografera sina byggen och publicera bilderna på nätet.

– Det finns en stor amerikansk legoblogg som det är väldig prestige att få med sitt bygge i. Men det har aldrig varit min grej, säger han.

På Legos huvudkontor i Danmark har man börjat ta tillvara på de vuxna byggarna och bland annat infört en ambassadörssystem.

– De har ju insett att vi är en resurs för dem. Det är inte så många företag som har så hängivna fans som promotar och vidareutvecklar deras produkter som Lego har. De har ju möjligheterna att knyta till sig duktigt folk om de vill, säger Daniel Eggens som tillsammans med andra Swebrickmedlemmar även har bjudits in på studiebesök på fabriken i Billund på södra Jylland.

– Vi svenskar har ju en lite speciell relation till dem med tanke på närheten till Danmark.

Daniel Eggens söner är i dag 9 och 11 år gamla. 11-åringens intresse har mer övergått till datorer, men 9-åringen bygger en del lego. Alla som har sett Lego-filmen vet att det där med en pappa som bygger kan vara frustrerande för barnen som får se men inte röra pappas lego.

– Vissa håller hårt på det där med mitt lego och barnens lego. Men sådan har inte jag varit. Det är klart att de inte har fått leka med de finaste samlarmodellerna och lego jag ska ställa ut, men annars har vi haft det gemensamt, även om det har inneburit att det har sabbat sorteringen för mig.

Tips Legoutställning i Uppsala

Föreningen Swebricks årliga stora event äger år rum på Grand i Uppsala 7-9 november. Både på lördagen och söndagen kommer allmänheten att få chansen att titta på vad några av Sveriges bästa legobyggare har att bjuda på. Hundratusentals klossar ihopbyggda till bilar, tåg, landskap och olika miljöer. Citylego, rymdlego, Star wars, riddarlego, tekniklego och mycket annat utlovas. Utställningen har öppet kl 11-16 båda dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om